Rød og blå blok uenige om Sundhedsstyrelsen

SPECIALEPLAN: Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) afviser Lars Løkke Rasmussens (V) overvejelser om at stække Sundhedsstyrelsen. Løkke vil hjælpe privathospitalerne, mener Nick Hækkerup.

Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Det er fortsat Sundhedsstyrelsen, som skal have det sidste ord, når det besluttes, hvilke sygehuse som må udføre de komplicerede behandlinger. Det er meldingen fra sundhedsminister Nick Hækkerup (S).

”Jeg synes, den nuværende model, hvor det er faglighed, der afgør, hvor behandlinger skal finde sted, er den helt rigtige. At foreslå, at politikere, som hverken er helt eller halvt læger, skulle blande sig i den proces, finder jeg stærkt betænkeligt,” siger Nick Hækkerup.

Han afviser dermed at gøre op med det politiske armslængdeprincip, der er mellem politikerne og Sundhedsstyrelsen i forhold til specialeplanen. Det er ellers, hvad Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, har luftet muligheden for på en KL-konference i begyndelsen af januar. Her pegede han på muligheden for, at regionerne eller de nationale politikere skal have muligheden for at omgøre Sundhedsstyrelsens afgørelser. Ifølge Lars Løkke Rasmussen er der opstået et politisk underskud. Det er ifølge ham opstået, som følge af de beføjelser, han var med til at give styrelsen, da han selv var sundhedsminister.

LÆS: LØKKE OVERVEJER AT STÆKKE STYRELSE 

I kølvandet på V-formandens udmelding har Lægeforeningen, eksperter og patientforeninger advaret mod at fjerne armslængdeprincippet. Det kan skade patienterne, fordi de komplicerede behandlinger så bliver spredt ud på for mange hospitaler, vurderes det. Det er sundhedsministeren enig i.

”Når Løkke vil have politiske hensyn ind i afgørelserne omkring specialeplanen, så må det jo være, fordi han vil have andre kriterier ind i afgørelserne end patientsikkerheden. Det er nemlig disse kriterier, Sundhedsstyrelsen laver beslutningerne ud fra i dag,” siger Nick Hækkerup.

Hækkerup: Komplet uforståeligt
Samtidig hæfter Nick Hækkerup sig ved, at Lars Løkke Rasmussen til KL-Konferencen konkret nævner, at privathospitalet Hjertecenter Varde har problemer omkring tilladelser til en række hjertebehandlinger. Tilladelser som Sundhedsstyrelsen skal give via specialeplanen.

”Løkke nævner et privathospital, som ifølge ham ikke kan få lov til at udføre nogle operationer. Det er operationer, som de fagligt ikke vurderes at kunne løfte. Dermed ender hans argumentation med, at privathospitalets ønsker skal vægtes over patientsikkerheden. Det er mig komplet uforståeligt”, siger Nick Hækkerup.

Dermed splitter Løkkes udmelding præcist politikerne mellem rød og blå blok.

Sundhedsordførerne fra SF, Radikale og Enhedslisten vil ikke være med til at ændre i det nuværende armslængdeprincip. 
I rød blok er det Enhedslisten, som er mest kritisk over for Sundhedsstyrelsens arbejde med specialeplanen. Sundhedsordfører Stine Brix (EL) mener, at Sundhedsstyrelsen har været for dårlig til inddrage regionerne i beslutningerne og tage hensyn til, hvad der rent praktisk er muligt.

”Men man skal ikke fjerne det politiske armslængdeprincip. Til gengæld bør man ændre den nuværende model, så man stiller større krav til Sundhedsstyrelsen om, at de fagligt kan pege på, hvilken dokumentation der ligger til grund for deres beslutninger,” siger Stine Brix.

EL: Fare for negativ spiral
Hun mener også, at styrelsen i for lille grad tager hensyn til, at centralisering af specialiserede behandlinger kan trække sygehuse ind i en negativ spiral. En spiral, hvor det bliver sværere og sværere for de ramte hospitaler at rekruttere læger.

Fra SF og Radikales sundhedsordførere er støtten til Sundhedsstyrelsens beføjelser endnu stærkere.

”Vi skal sætte de strukturelle og økonomiske rammer. Men de lægefaglige beslutninger skal der være et rum til, at fagfolkene kan foretage. Her skal vi politikere ikke ind og overtage dele af Sundhedsstyrelsens opgaver,” siger Radikales sundhedsordfører, Marlene Borst Hansen.

SF’s sundhedsordfører, Özlem Cekic, hæfter sig ligesom Marlene Borst Hansen ved, at Lægeforeningen, Danske Patienter, Dansk Sygeplejeråd og en række andre aktører har advaret mod at fjerne armslængdeprincippet på dette område.

”Det er virkelig utroligt, at Løkke vil tilsidesætte patienternes interesser. Styrelsen har jo netop fokuseret på behandlingskvaliteten. Nu vil Løkke i stedet sikre, hvad der er bedst for privathospitalernes indtjening,” siger Özlem Sara Cekic. Hun mener, at man i stedet burde overveje at styrke Sundhedsstyrelsen med flere ressourcer.

Blå blok støtter Løkkes overvejelser
Hvis Lars Løkke Rasmussen bliver statsminister efter næste valg, kan han dog efter alt og dømme regne med at kunne føre sine tanker ud i livet.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører har tidligere i Altinget erklæret sig ”helt på linje” med Lars Løkke i sagen. Også Konservatives Sundhedsordfører, Daniel Rugholm, er positiv overfor at skrue ned for Sundhedsstyrelsens beføjelser.

”Sundhedsstyrelsens faglige vurderinger er vigtige, men det er afgørende, at der er et politisk element ind over vores sundhedsvæsen og de prioriteringer, der foretages i det,” siger Daniel Rugholm i en skriftlig kommentar til Altinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Marlene Borst Hansen

Medlem, Pressenævnet, fhv. stedfortrædende MF (R), fhv. formand, Fora,
lærer (Haderslev Statsseminarium 2001)

0:000:00