Tamilsagens lange skygger

ANALYSE: Det dramatiske udfald af tamilsagen fik både konsekvenser for udlændingedebatten og forholdet mellem politikere og embedsmænd. Ikke alle konsekvenser var lige positive.

Resultatet af tamilsagen var som udgangspunkt en god udvikling, men der viste sig hurtigt negative bivirkninger, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. Læs, hvordan han begrunder det.<br>
Resultatet af tamilsagen var som udgangspunkt en god udvikling, men der viste sig hurtigt negative bivirkninger, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. Læs, hvordan han begrunder det.
Foto: /ritzau/Bjarke Ørsted
Erik Holstein

Ninn-Hansens kriminelle handlinger bundede i ønsket om at forhindre, at de tamilske flygtninge blev til permanente indvandrere i Danmark. Akkurat samme tema, som man diskuterer i disse måneder.

Erik Holstein
Redaktør og politisk kommentator, Altinget

En departementschef, der blev degraderet, og en justitsminister, der kun slap for en tur bag tremmer på grund af alder. Det var et forløb, man ikke havde set lignende, siden justitsminister Alberti blev dømt for svindel i 1910. Og konsekvenserne af tamilsagen blev betydeligt større.

Kernen i tamilsagen var en minister, der af politiske grunde ville bøje loven i en grad, så det blev kriminelt. Og ikke mindst: At embedsmændene i det prestigefulde og hæderkronede justitsministerium ikke sagde fra over for ulovlighederne.

Med degraderingen af departementschefen og embedsmandskarrierer, der lå i ruiner – blev det slået fast med meterstore typer, at en embedsmand ikke alene har ret, men også pligt til at sige fra over for ulovlige ordrer. Ikke kun i teorien, men også i praksis.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00