Tesfaye retter skarp kritik mod styrelse for manglende kontrol med afviste udlændinge

Hjemrejsestyrelsens kontrol med afviste udlændinges færden har været ”stærkt utilfredsstillende”. Det mener udlændinge- og integrationsminister Matias Tesfaye (S) efter at have modtaget en redegørelse for brud på reglerne for opholds- og meldepligt på udrejsecentre. 

Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) retter nu skarp kritik af Hjemrejsestyrelsen for utilstrækkelig kontrol med afviste udlændinges opholds- og meldepligt på udrejsecentre.

I en redegørelse oversendt til Udlændinge- og Integrationsudvalget konstaterer han, at Hjemrejsestyrelsens samlede håndtering af sagsområdet har været ”stærkt utilfredsstillende”.

Ministeren kritiserer Hjemrejsestyrelsen for at have manglende ledelsesmæssigt fokus på, om de afviste udlændinge har overholdt deres forpligtelser.

”Det er stærkt utilfredsstillende, at Hjemrejsestyrelsen ikke har ført selvstændig kontrol med meldepligten, idet konsekvensen er, at der ikke er foretaget en effektiv kontrol af, hvor de udlændinge, der ikke er pålagt at tage ophold på et udrejsecenter, men alene er pålagt meldepligt, har befundet sig,” skriver Mattias Tesfaye.

”Udlændinge- og Integrationsministeriets departement har på den baggrund orienteret Hjemrejsestyrelsens direktion om, at jeg forventer, at området fremover gives de fornødne ressourcer og det fornødne ledelsesmæssige fokus,” tilføjer han.

Kunne bryde reglerne uden straf

Tilbage i februar kom det frem, at afviste udlændinge med ophold på udrejsecentre i halvandet år har kunnet bryde reglerne for opholds- og meldepligt uden konsekvenser.

Det har betydet, at styrelsen kun har behandlet omkring en tredjedel af de mulige overtrædelser, som også eventuelt kunne have ført til politianmeldelse.

Det er til trods for, at netop straffen for overtrædelse af kontrolforpligtelserne er blevet skærpet ad flere omgange.

Ifølge Mattias Tesfaye kan det ikke udelukkes, at nogle af sagerne vil blive forældet, inden politiet eventuelt vil kunne nå at rejse sigtelse.

”Dette finder jeg meget utilfredsstillende. Udlændinge- og Integrationsministeriets departement har på den baggrund orienteret Hjemrejsestyrelsens direktion om, at jeg forventer, at området fremover gives de fornødne ressourcer og det fornødne ledelsesmæssige fokus, så det sikres, at der kan ske en løbende effektiv håndhævelse af kontrollen,” skriver han i redegørelsen.

”Tilliden til vores retssystem hviler blandt andet på, at personer drages til ansvar, når de ikke overholder loven,” tilføjer Tesfaye.

Skyldes ”tung sagsgang”

Hjemrejsestyrelsen har i sin redegørelse forklaret, at manglende behandling af mulige overtrædelser skyldes en ”tung sagsgang”. Derudover er der sket en ophobning af sager grundet styrelsens daværende praksis.

Hjemrejsestyrelsen skriver, at alle ”gamle” sager vil være behandlet inden slutningen af juni. Samtidig vil alle nye sager nu blive behandlet, og mulige overtrædelser vil blive meldt til politiet, lyder det.

”Hjemrejsestyrelsen angiver i redegørelsen, at styrelsens efterslæb i sager om potentielle overtrædelser af kontrolforpligtelserne er meget beklageligt,” konstateres det. 

Styrelsens redegørelse efterlader dog stadig en række spørgsmål, mener udlændinge- og integrationsministeren.

Hjemrejsestyrelsen har nemlig ikke fyldestgørende oplyst, hvordan sagsoprydningen konkret skal tilrettelægges, mener Mattias Tesfaye.

Konkret efterspørger han svar på, hvordan sagerne prioriteres for at sikre, at overtrædelser hurtigt behandles af politi og anklagemyndighed.  

”Jeg har derfor bedt Hjemrejsestyrelsen om at redegøre nærmere herfor,” skriver han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

0:000:00