Tre historikere anmelder stort værk om Danmarks statsministre

ANMELDELSE: Altinget har sat tre historikere til at anmelde Tim Knudsens stort anlagte værk om samtlige danske statsministre siden 1848.

Statskundskabsprofessor Tim Knudsens 'Statsministeren' sætter ikke alene fokus på alle Danmarks statsministre siden 1848, men også de begivenheder, der formede deres tid. Og hvordan hver af dem i større eller mindre omfang gav deres bidrag til udviklingen af Statsministeriet, som med tiden er blevet et større og større magtapparat. 

De første tre bind på intet mindre end 1711 sider er netop udkommet. Bind 4-5 udkommer i 2021. Altinget har sat tre historikere med speciale i hver deres historiske periode til at anmelde:

Bind 1: Kampen om regeringsledelsen 1848-1901

 

Altingets vurdering: 5/6

Første bind i Tim Knudsens gennemgang af de danske statsministre er især stærk, når det kommer til beskrivelsen af de centrale udviklingstrin i førsteministerens politiske rolle. Læs historiker Jens Lei Wendel-Hansens femstjernede anmeldelse her. 

 

Bind 2: Demokratiets første statsministre 1901-1942

 

Altingets vurdering: 5/6

Andet bind i Tim Knudsens værk om de danske statsministre er et bundsolidt, velskrevet og imponerende værk, som kan anbefales til alle historisk interesserede uanset rang og stand. Læs historiker Christian Egander Skovs fremstjernede anmeldelse her.

 

Bind 3: Fra krigstid til samarbejdende folkestyre 1942-1972

 

Altingets vurdering: 4/6

Tredje bind i Tim Knudsens værk om Danmarks statsministre er et fortjenstfuldt og interessant bidrag til den politiske historieskrivning, men det usædvanligt høje ambitionsniveau indfries desværre ikke. Læs historiker Niels Wium Olesens firestjernede anmeldelse her.

Forrige artikel Boganmeldelse: Da økonomerne fik magten  Boganmeldelse: Da økonomerne fik magten