Zigzag-kurs om ambassade i Tanzania har kostet næsten en halv million kroner
Beslutningen om først at lukke den danske ambassade i Tanzania, og så ikke gøre det alligevel, fordi SVM-regeringen har valgt at bevare ambassaden, har kostet cirka 450.000 kroner i ekstraudgifter til lokalansatte.
Christina Houlind
JournalistMikala Satiya Rørbech
RedaktørFratrædelsesgodtgørelser og konsulentudgifter til kompetenceudvikling af lokalansatte.
Det er nogle af de ting, som det har været nødvendigt at bruge ekstra penge på i forbindelse med beslutningen om at lukke den danske ambassade i Tanzania.
Det oplyser Udenrigsministeriet til Altinget.
Ministeriet vurderer, at ekstraudgifterne som følge af beslutningen om at lukke ambassaden i alt løber op i cirka 450.000 kroner.
Pengene har nu vist sig unødvendige at bruge, eftersom regeringen har besluttet at beholde ambassaden.
"Merudgiften til lokaltansatte medarbejdere kan ikke opgøres præcist, da dele heraf udgøres af almindelige udgifter til kompetenceudvikling og fratrædelser, uafhængigt af beslutning om lukning. Anslået er der tale om en merudgift på cirka 450.000 kroner," skriver Udenrigsministeriet i en mail til Altinget.
Det er ærgerligt, at man skulle igennem den her lidt rodede og dyre proces, men det er det rigtige resultat.
Christian Friis Bach
Udenrigs- og udviklingsordfører (R)
R: Ærgerligt, men det rigtige resultat
Udenrigs- og udviklingsordfører i Radikale, Christian Friis Bach, har tidligere understreget vigtigheden af at styrke engagementet i Afrika. Han har dog været åben over for, at det kunne ske i EU-regi og ikke nødvendigvis via en dansk ambassade i Tanzania.
Alligevel mener han, at det er en god ting, at regeringen nu har valgt at beholde ambassaden, selvom han kalder omkostningerne for uheldige.
"Det er godt, vi har et aktivt engagement i Afrika, og det er godt, vi er i Tanzania. Det er ærgerligt, at man skulle igennem den her lidt rodede og dyre proces, men det er det rigtige resultat," siger han.
Forventer fem udsendte medarbejdere
Lukningen af ambassaden blev besluttet i 2021 af den tidligere S-regering som et led i en omlægning af udenrigstjenesten. Omlægningen skulle blandt andet understøtte arbejdet med den udviklingspolitiske strategi, som fokuserede på skrøbelige lande og migration.
Men i sommeren 2023 såede udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) tvivl om lukningen, og i november kunne Udenrigsministeriet fortælle, at SVM-regeringen havde besluttet at droppe lukningen af den danske ambassade i Tanzania.
Regeringen har dog valgt at fastholde beslutningen om at lukke landeprogrammet. Det har Udenrigsministeriet oplyst til Globalnyt.
Da den daværende S-regering besluttede at lukke ambassaden, var der fem udsendte medarbejdere på ambassaden i Dar es Salaam.
I øjeblikket er der fire udsendte medarbejdere, men Udenrigsministeriet oplyser, at det er forventningen, at der fremover skal være fem udsendte medarbejdere på ambassaden.
Udenrigsministeriet skriver desuden i mailen til Altinget, at der ikke været særlige udgifter til bort- eller nyanskaffelser af inventar i forbindelse med lukningen.
Solgte bolig til 28 millioner
Af et tidligere fortroligt aktstykke til finansudvalget fremgår det, at en af ambassadens medarbejderboliger i Dar es Salam i samme periode er blevet solgt for 10 milliarder tanzanianske schillings, svarende til 28,7 millioner danske kroner. Udenrigsministeriet oplyser imidlertid, at salget af ejendommen ikke har noget med beslutningen om lukning af ambassaden at gøre, ligesom provenuet fra salget ikke indgår i den nævnte opgørelse, men tilfalder statskassen.
Læs hele Udenrigsministeriets svar til Altinget
"Det blev i 2021 besluttet at lukke ambassaden i Tanzania. På tidspunktet for denne beslutning var der fem udsendte medarbejdere. Der er pt. fire udsendte medarbejdere. Der er forventningen, at der fremover vil være fem udsendte medarbejdere på ambassaden. Antal udsendte og repræsentationsansatte medarbejdere vil som på enhver repræsentation løbende kunne tilpasses alt efter opgavernes omfang og karakter.
I forhold til økonomiske omkostninger relateret til beslutningen kan der peges på besparelse ved én mindre udsendt medarbejder i den mellemfaldende periode og merudgifter til fratrædelsesgodtgørelse for lokaltansatte medarbejdere.
Udover fratrædelsesgodtgørelser er pågældende medarbejderne tilbudt et forløb med kompetence- og karrieudvikling, hvor ambassaden har haft konsulentudgifter. Merudgiften til lokaltansatte medarbejdere kan ikke opgøres præcist, da dele heraf udgøres af almindelige udgifter til kompetenceudvikling og fratrædelser, uafhængigt af beslutning om lukning. Anslået er der tale om merudgift på cirka 450.000 kr.
I forhold til inventar har der ikke været særlige udgifter til bort- eller nyanskaffelser relateret til nedlukningen. I forhold til afhændelse af inventar og auktioner som omtalt i medierne, er der er tale om helt rutinemæssig driftshåndtering af overskudsinventar uafhængig af beslutningen om nedlukning."