Preben Bang Henriksen
 svarer 
Søren Pape Poulsen

Preben Bang Henriksen (V) spørger justitsministeren, Søren Pape Poulsen, om det er korrekt forstået, at offentlige myndigheder i dag kan give møde for byret, Landsret og Højesteret ved en ansat uden nogen juridisk baggrund

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 74, Spørgsmål 6
Er det korrekt forstået, at offentlige myndigheder i dag kan give møde for byret, Landsret og Højesteret ved en ansat uden nogen juridisk baggrund, og er ministeren bekendt med, i hvilket omfang en sådan møderet har været brugt, og om den i givet fald har givet anledning til problemer eller klager?

Svar fra mandag den 28. januar 2019
1.

Efter retsplejelovens § 260, stk. 3, nr. 4, kan en part i en civil retssag møde i retten ved en person, der ansat hos parten for et tidsrum, der ikke er kortere end 1 måned, og ikke med det særlige formål at møde i retten.

Denne bestemmelse omfatter både private fysiske og juridiske personer og offentlige myndigheder.

Offentlige myndigheder kan således efter de gældende regler møde i civile retssager ved enhver ansat, der er ansat for mindst 1 måned og ikke med det særlige formål at møde i retten. Dette gælder i alle retsinstanser, herunder byretten, landsretten og Højesteret.

Det er efter retsplejelovens § 261, stk. 1, et krav, at den, der uden at være advokat møder som rettergangsfuldmægtig for en part, er over 18 år og uberygtet. Herudover er der ikke i retsplejeloven fastsat krav til personer, der møder for en offentlig myndighed efter retsplejelovens § 260, stk. 3, nr. 4.

Det er således ikke efter retsplejeloven et krav, at den ansatte har en juridisk uddannelse.

2.

Der findes ikke en samlet opgørelse over, i hvilket omfang offentlige myndigheder benytter sig af muligheden for at møde i civile retssager ved en af sine egne ansatte, eller i hvilket omfang det måtte have givet anledning til problemer eller klager.

Det er imidlertid Justitsministeriets opfattelse, at offentlige myndigheder hidtil generelt set alene i begrænset omfang har benyttet sig af muligheden for at møde i civile retssager ved egne ansatte.

2 Forbrugerombudsmanden har dog i betydeligt omfang benyttet sig af muligheden for at møde i civile retssager ved egne ansatte. Dette har været tilfældet, siden Forbrugerombudsmanden blev oprettet i 1975.

Som et andet eksempel kan nævnes, at Ankestyrelsen i nogle typer af sager benytter sig af muligheden for at møde i civile retssager ved egne ansatte.

0:000:00