Dansk Energi-direktør fylder 50: ”Det er svesken på disken med ham her”

PORTRÆT: Lars Aagaard har som direktør for Dansk Energi gjort brancheorganisationen til en af de store spillere i dansk energi- og klimapolitik. ”Han er bramfri og jovial, men først og fremmest dygtig – og det har bragt ham langt,” siger tidligere kollega.

Foto: Dansk Energi

Når 50 års-fødselaren Lars Aagaard ved torsdagens reception skal se tilbage på sine godt otte år som formand for Dansk Energi, kan han klappe sig selv på skulderen over den tilstand, som interesseorganisationen for energiselskaber er i.

Det siger både kolleger og politikere, der siden Lars Aagaards entré på energiscenen har arbejdet med energibossen.

I hans tid som direktør for Dansk Energi har brancheorganisationen bevæget sig over i superligaen for interessevaretagelse, når der diskuteres dansk energi- og klimapolitik.

”Som politiker møder man mange interessevaretagere. Og der er ingen tvivl om, at Lars er en af de dygtige af slagsen. Det vil ikke være forkert at sige, at han har formået at sætte sit aftryk på den grønne omstilling i Danmark,” siger Andreas Steenberg, MF for Radikale og medlem af Energiudvalget.

Jeg tror, bestyrelsen i Dansk Energi ved, at man med Lars har fat i en god direktør.

Jakob Ullegård, Fhv. kommunikationschef, Dansk Energi

Pakker ikke tingene ind
Flere kilder omtaler Aagaard som en til tider hård, men også vidende og dygtig forhandler, der mestrer det politiske spil.

Et spil, han har fået lov at deltage i som både embedsmand i Økonomi- og Erhvervsministeriet, som leder af DI's miljø- og energiafdeling og siden 2006 altså i Dansk Energi, først som vicedirektør og senere direktør.

Ved energiforliget i 2012 markerede han sig og understregede på vegne af sine medlemmer, at de var klar til at producere mere grøn og mindre sort energi, mens han både bag kulisserne og i medierne i den seneste tid har lobbyet hårdt for at sænke elafgiften.

”Han er god til at se et par træk frem, og det gavner ham i politiske forhandlinger. Han er kort fortalt en rigtig god lobbyist. Og som kommunikationsmand har jeg selv bevidnet, at han også evner at håndtere medierne,” siger Jakob Ullegård, direktør i Danske Rederier, som i tre år arbejdede tæt sammen med Lars Aagaard som kommunikationschef i Dansk Energi.

”Du finder ikke mange i Danmark, der har samme viden som Lars, når det kommer til energipolitik. Det gør det sjovt, men også udfordrende at arbejde sammen med ham. For han lader dig vide, når det ikke går som han vil. Det er ikke alle, der er vilde med den ledelsesstil, men mit indtryk er, at de fleste nyder at have ham som chef,” siger Jakob Ullegård, hvis beskrivelser, Andreas Steenberg kan nikke genkendende til på Christiansborg.

”Det er svesken på disken med ham her. Han pakker ikke tingene ind. Og det synes jeg som politiker egentlig er meget rart, for så er vi ikke i tvivl om, hvor Dansk Energi står,” siger han.

Er til både store biler og jagerfly
I sine yngre dage viste den RUC-uddannede Lars Aagaard sig til landsmøderne hos Radikale, som han tidligere har været medlem af.

De grønne armbevægelser skulle være reelle nok hos Lars Aagaard, omend han ifølge en kilde har beskrevet sig som den type af R-medlemmer, der også er til store biler og jagerfly.

Engagementet hos Radikale er i dag helt ebbet ud, og efter han i 2009 blev forfremmet fra vicedirektør til direktør, har han lagt enorme mængder af tid i Dansk Energi, der i dag har over 80 ansatte.

Han er en branchemand helt ind til benet, og det vækker respekt blandt kolleger, fortæller fhv. kommunikationschef i Dansk Energi Jakob Ullegård.

”Han er bramfri og jovial, men først og fremmest dygtig – og det har bragt ham langt,” siger Jakob Ullegård, der også tror, at Lars Aagaard i de kommende år vil spille en rolle for dansk energipolitik.

”Alle anerkender, at han er knivskarp på sit felt. Når du så tilføjer, at han er god til at omgås mennesker på en givende måde, tror jeg, bestyrelsen i Dansk Energi ved, at man med Lars har fat i en god direktør,” afslutter Jakob Ullegård.

Lars Aagaard fyldte 50 år 13. august. Dansk Energi afholder reception for ham torsdag 24. august klokken 15.00 til 17.00 på Vodroffsvej 59 på Frederiksberg.

Omtalte personer

Lars Aagaard

Fhv. adm. direktør, Dansk Energi, miljø- og energichef, DI
cand.scient.adm. (RUC. 1994)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion