”Det er ikke bare mig, som skal holde den grønne fane. Det her er en regering, der er grøn. Punktum”

INTERVIEW: Den nye klimaminister Dan Jørgensen (S) skal gøre Danmark til grøn stormagt, men står uden en plan. At få en ny ambitiøs klimalov i hus er ikke så ligetil. Og løsningerne til at nå klimamålet er måske slet ikke opfundet endnu. ”Siger man det ærligt, er vores mål både legitimt og seriøst,” siger Dan Jørgensen.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Morten Øyen

Dan Jørgensen har travlt.

48 timer efter, han blev præsenteret som ny klimaminister, stod han i Abu Dhabi i ørkenstaten De Forenede Arabiske Emirater og talte med FN’s generalsekretær, António Guterres, om det klimatopmøde i New York til september, hvor Danmark er udset en nøglerolle.

Kort efter gik turen så mod nord til Helsinki i Finland til uformelt møde med ministerkollegaer fra EU. 

Den sommerferie, han kunne tillade sig at holde som nyudnævnt minister, blev tilbragt i sommerhuset i Kirke Hyllinge ledsaget af en flyttekasse og en stor sportstaske fyldt med sager og lektier, der skulle læses op på, fra ministeriets embedsmænd.

Nicolai Wammen (S) vil være den grønne kassemester. Har vi haft en finansminister, der har sagt det før? Det tror jeg ikke. Måske er det den største substantielle forskel til den tidligere regering.

Dan Jørgensen (S)
Klima-, energi- og forsyningsminister

Men det er ikke kun derfor, Dan Jørgensen har travlt. Det skyldes især den enorme opgave, S-regeringen har påtaget sig, og som er landet på Dan Jørgensens ministerbord. Om at gøre Danmark til en grøn stormagt ved at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030 i forhold til 1990-niveau.

Det kræver et tempo i den grønne omstilling, vi endnu ikke har set. Og det kræver løsninger, vi sandsynligvis endnu ikke kender.

Ifølge Jyllands-Posten svarer ambitionen til, at Danmark på ti år skal stoppe hele udledningen fra landbruget, hele udledningen fra industrien og en god bid af udledningen fra transportsektoren.

”Vi løser ikke opgaven alene med ny teknologi eller adfærdsændringer. Vi skal begge dele. Man skal se for sig, at det er en omkalfatring af hele vores samfund,” siger Dan Jørgensen.

Han peger på, at det danske samfund skal elektrificeres, vi skal transportere os anderledes, landbruget skal lægges om, mens virksomheder og danskere ude i husholdningerne skal ændre vaner.

0:000:00