Det vil Lilleholt på energiområdet

INTERVIEW: Den grønne indsats må ikke presse den industri, der har et højt energiforbrug, ud af landet. Der skal derfor være større fokus på jobskabelse og mindre på klimaambitioner, siger den nye minister Lars Chr. Lilleholt (V).

Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Morten Øyen

”Danmark skal fortsat være et grønt foregangsland, men ...”

Sådan starter Lars Chr. Lilleholt, da Altinget møder ham på hans nye ministerkontor og spørger, hvordan man vil mærke, at det nu igen er Venstre, som sidder med regeringsmagten og serveretten på klima- og energiområdet.

”... der skal være en bedre balance. Mellem den grønne omstilling på den ene side, og så på den anden side, at der også skal være plads til virksomheder med et højt energiforbrug i Danmark,” fortsætter den nye energi- forsynings- og klimaminister.

”Grøn realisme”
Selv kalder Lilleholt det ”grøn realisme,” og den sidste del af det, realismen, mener han ikke, den tidligere regering med radikale klimaministre i spidsen var helt så optagede af.

Når vi skal arbejde med en ny energiaftale fra 2020 til 2030, så vil jeg arbejde for, at vi i større udstrækning lader markedet afgøre, hvad det er for en vedvarende energi, der skal udbygges.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister

”De spillede ud med, at vi skulle have en ny havvindmølle om ugen frem mod 2050. Det er ikke den linje, jeg ønsker,” siger Lars Chr. Lilleholt og fortsætter med at opremse:

Målsætning om at udfase naturgas af el og fjernvarmen i 2035. 40 procent CO2-reduktion i 2020. Udfasning af kul i lyntempo.

”Det er ikke vores mål. Vi mener, der godt kan bruges kul efter 2030 og naturgas efter 2035. Det langsigtede mål er bare, at Danmark overordnet er selvforsynende og uafhængig af fossile brændsler i 2050,” siger Lars Chr. Lilleholt.

Mere marked - mindre regulering
Den nye regering vil også betyde et mere tydeligt ønske om en mere markedsbaseret energipolitik, lyder det fra ministeren.

”Når vi skal arbejde med en ny energiaftale fra 2020 til 2030, så vil jeg arbejde for, at vi i større udstrækning lader markedet afgøre, hvad det er for en vedvarende energi, der skal udbygges,” siger Lars Chr. Lilleholt og uddyber:

0:000:00