EL og SF afviser Mette Frederiksens angreb på den grønne check

Det bliver ikke med SF og Enhedslistens gode vilje, at regeringen sløjfer den grønne check for de fleste, for at finansiere en sænkelse af elafgiften. Vi mener den sociale kompensation er en vigtig brik i den grønne omstilling, lyder det fra støttepartierne.

Statsminister Mette Frederiksen, finansminister Nicolai Wammen og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard under præsentationen af regeringens reformpakke "Danmark kan mere".
Statsminister Mette Frederiksen, finansminister Nicolai Wammen og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard under præsentationen af regeringens reformpakke "Danmark kan mere".Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Morten Øyen

Det kan blive svært for regeringen at samle vennerne i rød blok om at erstatte den grønne check for hovedparten af danskerne i bytte med billigere strøm, sådan som det foreslås med statsminister Mette Frederiksens stortanlagte reformpakke ”Danmark kan mere.”

For SF og Enhedslisten er den grønne check nemlig et vigtigt redskab for at sikre social balance i klimakampen. Og det med at sænke elafgiften er de også skeptiske over for.

Selv hvis elafgiften blev sænket, ændrer det ikke på, at det vil skabe social skævhed at finansiere det med den grønne check.

Carl Valentin (SF)
Skatteordfører

”Vi mener den grønne check skal bevares og er en helt central og afgørende brik i den grønne omstilling,” siger Carl Valentin, skatteordfører fra SF.

Han bakkes op af Søren Egge Rasmussen, der er Enhedslistens klima- og energiordfører.

”Vi er glade for den grønne check. Skal vi for eksempel senere hæve dieselafgifter, så synes vi det er oplagt at kompensere de lave indkomster gennem den grønne check. Så det er i hvert fald ikke vores dagsorden at afskaffe den,” siger han.

Den grønne check blev indført i 2010 for at kompensere pensionister og borgere med lavere indkomster for højere klima- og miljøafgifter. Men ifølge regeringen ryger pointen med den grønne check for de fleste, hvis de får flertal bag at sænke elafgiften.

Det foreslår regeringen

Regeringen foreslår at afskaffe den almindelige grønne check for ikke-pensionister og at forhøje den supplerende grønne check for børn fra 120 kroner per barn til 240 kroner per barn.

Pensionister vil med regeringens forslag få 875 kroner i almindelig grøn check og 280 kroner i tillæg ved indkomst under 250.800 kroner.

Den grønne check er en skattefri ydelse, der består af tre dele: (almindelig) grøn check til personer over 18 år, supplerende grøn check for børn (maks. to børn) og tillæg til grøn check for personer med lav indkomst.

Den grønne check blev indført i 2010 ovenpå skattereformen i 2009 og skulle med et skattefradrag kompensere personer i lav- og mellemindkomstgrupper for afgiftsforhøjelser på forbrug af energi og mindre sunde fødevarer.

Den grønne check er i flere omgange blevet nedsat, det gælder i 2014 med aftalen om tilbagerulning af forsyningssikkerhedsafgiften og i 2016 med aftalen om at afskaffe PSO-afgiften.


Kilde: Finansministeriet og Skatteministeriet

Konkret foreslår regeringen at afskaffe den almindelige grønne check for ikke-pensionister og at forhøje den supplerende grønne check for børn fra 120 kroner per barn til 240 kroner per barn.

Det giver ifølge Finansministeriet et merprovenu til statskassen på 1,5 milliarder kroner i 2022 faldende til knap 1,2 milliarder kroner i 2030. Pengene skal ifølge regeringen lukke de tabte indtægter ved at sænke elafgiften med 23 øre/kWh frem mod 2030.

I SF køber man ikke argumentet om, at en billigere afgift på strøm gør den grønne check overflødig for de fleste.

0:000:00