Her er regeringens status på grønne verdensmål

DOKUMENTATION: Regeringen har offentliggjort sin rapport om implementeringen af FN's 17 verdensmål i Danmark. Se her, hvad status er på de grønne målsætninger i rapporten.

Foto: Henning Bagger/Scanpix
Christian Juhl Mølgaard

Måls

ætning 20

Standse tilbagegangen for biologisk mangfoldighed


Indikator. Bevaringsstatus for habitat-naturtyper og arter (Habitatdirektivet).

Ved biologisk mangfoldighed forstås mangfoldigheden af levende organismer.

Nedenfor fremgår status for bevaringsstatus for naturtyper og arter omfattet af EU's h abitatdirektiv, jf. figur 29. Den danske natur er generelt påvirket af en række faktorer som fragmentering af naturområder, for højt næringssaltniveau på land og til vands, forstyrrelser, forurening og udtørring.

Det giver sig udtryk i, at en stor del af de terrestriske og marine naturtyper er påvirket i en grad, så de iflg. EU er i ugunstig bevaringsstatus. Der er dog tegn på, at udviklingen er vendt, bl.a. som følge af målrettet indsats, fx i forhold til højmoser og visse arter.

Regeringen har stort fokus på at stoppe tilbagegangen for den biologiske mangfoldighed og fremme en rig og mangfoldig natur. Regeringen vedtog i 2016 forvaltningsplaner for 262 Natura 2000 områder med konkrete bevaringsmålsætninger.

Regeringen besluttede i forbindelse med Fødevare- og Landbrugspakken i 2015 samt Naturpakken i 2016 at afsætte ca. 2 mia. kr. til pleje og genopretning af natur frem til og med 2020. Desuden udbygges en række vildtreservater for at reducere forstyrrelser af ynglefugle og sæler.

Dokumentation

I september 2015 vedtog FN 2030-dagsordenen for bæredygtig udvikling og de 17 verdensmål under dansk værtskab. Verdensmålene er globale og gælder alle FN's medlemslande. 

Verdensmålene afspejler tre dimensioner af bæredygtighed: social, miljømæssig og økonomisk bæredygtighed. Målet er en verden i balance i 2030, hvor ingen er ladt tilbage. For hvert verdensmål er der defineret en række delmål og indikatorer. Danmarks Statistik rapporterer årligt til FN på de indikatorer, hvor der foreligger et datagrundlag. Regeringen har afsat 3,2 millioner kroner årligt til Danmarks Statistiks arbejde med det statistiske grundlag.

De 17 verdenmål:
Verdensmål 1: Afskaf fattigdom
Verdensmål 2: Stop sult
Verdensmål 3: Sundhed og trivsel
Verdensmål 4: Kvalitetsuddannelse
Verdensmål 5: Ligestilling mellem kønnene
Verdensmål 6: Rent vand og sanitet
Verdensmål 7: Bæredygtig energi
Verdensmål 8: Anstændige jobs og økonomisk vækst
Verdensmål 9: Industri, innovation og infrastruktur
Verdensmål 10: Mindre ulighed
Verdensmål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund
Verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion
Verdensmål 13: Klimaindsats
Verdensmål 14: Livet i havet
Verdensmål 15: Livet på land
Verdensmål 16: Fred, retfærdighed og stærke institutioner
Verdensmål 17: Partnerskaber for handling

Kilde: Finansministeriet


0:000:00