Kofod: Mens Venstre maler sit logo grønt, fører regeringen sort politik i EU

DEBAT: Ved efterårets klimaforhandlinger kan Danmark genvinde sin plads som verdens førende i den grønne omstilling. Men det kræver, at regeringen endelig følger grønne floskler op med handling i Danmark og i EU, skriver Jeppe Kofod (S).

Af Jeppe Kofod (S)
Præsident for EU's grønne netværk Eufores

I foråret forhandlede vi i EU-institutionerne på livet løs om nye mål for energieffektivitet og vedvarende energi. Jeg var mest optaget af, at vi i Europa-Parlamentet fik dannet alliancer med andre progressive kræfter, der fremlagde ambitiøse mål for, hvordan vi sikrer, at vi i 2030 levede op til vores mål fra Paris-aftalen – eller måske endda slog dem.

Det er en vindersag for alle dem, der har høje ambitioner for en grøn fremtid. Derfor havde jeg svært ved at begribe, hvad jeg begyndte at høre fra kolleger fra andre lande:

Kunne det passe, at det netop var Danmark, der hang i bremsen i forhandlingerne i den anden ende af byen? Om det kunne passe, at selv lande som Frankrig og Polen lige pludselig skulle overhale os indenom i kampen for højere grønne ambitioner i de parallelle forhandlinger, der pågik i Ministerrådet?

Sort politik fra en blå regering
Siden Svend Auken (S) fremlagde sin vision om offshore-vindparker, der leverer grøn energi til hele Danmark, har vi været verdens måske mest ambitiøse land på den grønne dagsorden. Vi sælger moderne energiinfrastruktur for milliarder til store dele af verden, og vores grønne løsninger spreder sig til lande, der er meget større end os.

Men med omkring tre års borgerlig-liberal regering bag os er Danmarks grønne profil blevet mere og mere sort. Ikke nok med at regeringens støtteparti DF åbent betvivler, at klimaforandringerne er menneskeskabte og dermed smider os årtier tilbage i klimadebatten. Men regeringen startede også med at udhule mange af de grønne tiltag, den tidligere S-R-SF regering leverede, ved at skære hundredevis af millioner af miljø- og klimapolitikken tilbage i 2015.

I foråret kulminerede regeringens sorte klimastrategi så endegyldigt ved, at man aktivt havde valgt side og sammen med nogle af Europas mest kulglade nationer kæmpede imod højere målsætninger for både vedvarende energi og energieffektivitet i 2030.

Mens Venstre malede sit logo grønt herhjemme, førte regeringen sort politik i EU.

Håb forude
Heldigvis er der håb forude. I Socialdemokratiet fremlagde vi tidligere på året vores plan for et grønnere og mere bæredygtigt Danmark, og i Europa-Parlamentet misser vi ingen chance for at kæmpe for højere ambitioner og for grønne investeringer i vores alle sammens fremtid.

I disse uger forhandler jeg på de europæiske socialdemokraters vegne om, hvordan EU’s kommende investeringsfond, InvestEU, skal fordele sine penge. Her har det fra starten været en klar prioritet for mig at sikre, at vi i fællesskab støtter de projekter og idéer, der leverer bæredygtige løsninger på vor tids store udfordringer.

Vi målretter midlerne sådan, at forskning i nye teknologier og grøn vækst får de bedst mulige vilkår. Hvis vi mener den grønne omstilling alvorligt, kræver det, at vi tænker kampen imod klimaforandringer meget bredere, end vi hidtil har gjort.

Her har Danmark en åbenlys chance. Hvis vi med efterårets klimaforhandlinger lander et ambitiøst og langsigtet resultat, kan vi skabe rammerne for at finde tilbage til den rolle, vi havde engang, som forbillede for den grønne vej i verden.

Verdens højeste klimaambitioner
Med både EU- og folketingsvalg lige rundt om hjørnet ved jeg godt, at vi allerede er midt i et valgår. Men for klimaets skyld håber jeg, at efterårets klimaforhandlinger bringer Danmark tilbage til sporet.

Det kræver, at vi sætter tal på, hvornår Danmark skal være 100 procent CO2-neutralt; laver en plan for, hvordan vi udfaser fossile brændsler; og sammentænker moderne infrastruktur med nye tekniske løsninger. Vi bliver nødt til at stille endnu større krav til bygningers energieffektivitet og til, at transportsektoren frigøres fra olien. Vi skal forberede byerne og landdistrikterne på klimaforandringernes hårde konsekvenser og afsætte flere ressourcer til forskning og udvikling af ny teknologi, der kan gøre hele samfundet grønnere og mere bæredygtigt.

Vi er i en unik position i Danmark til at kunne gå forrest på denne dagsorden og til igen at være det gode eksempel, vores naboer skeler til. Men det kræver, at vi har en regering, der påtager sig at kæmpe den grønne sag – også i EU.

Kæmper Danmark ikke på forreste række for de højest mulige klimaambitioner i verden, svigter vi den rolle, vi i så mange år har opbygget, og vi kan til sidst ende med at modarbejde vores egne interesser.

Forrige artikel Direktør for grønne delebiler: Politikerne mangler vilje til at gøre København renere, grønnere og rigere Direktør for grønne delebiler: Politikerne mangler vilje til at gøre København renere, grønnere og rigere Næste artikel LA-ordfører: Jeg er dødtræt af klimakrigernes retorik LA-ordfører: Jeg er dødtræt af klimakrigernes retorik
 • Anmeld

  Lisbeth Søren.sen

  Sorte fossile..

  Derouten startede langt før. Faktisk præcis i 2001 da VKO kom til magten, og ødelagde den grønne agenda.

  Derudover opnået R regeringen i mellemtiden yderst lidt på området? R er jo et fossil blåt parti?

  Nyrup regeringen var sidste gang vi havet en virkelig grøn regering.

  Sørgeligt hvorledes de blå har sat den grønne økonomi overstyr , i blåsmå fossile tanker!

  DK kunne være 4 gange større i økonomisk eksport her, hvis Nyrup regeringens investeringsplan var fortsat..Vi er stadigleder pr. capita. Man kun lige. Vi har tabt 20 år i borgerlige fossil tankegang. Som olien og gassen løb tør.

  Borgerligheden-fossiletanker! • Anmeld

  Martin Jørgensen

  Kejserens nye klæder

  Ja man kommer til at tænke på eventyret om kejserens nye klæder, når Løkke i disse dage fører sig frem som en anden klima forkæmper.
  Især når man tænker på hvordan Fogh regeringen havde travlt med at håne Svend Auken og hans ambitioner på klima og miljøområdet.
  For der var jo ikke en fugl en frø eller en fisk , der havde taget skade , som Fogh på et venstrelandsmøde gjorde sig morsom på, og dette ,til stor jubel for de delegerede på landsmødet.

 • Anmeld

  Jens Voldby Crumlin

  Hvorfor støtter Socialdemokratiet nye licenser til fossil udvinding ?

  Hvis Danmark skal være førende i klimakampen kræver det et stop for nye olielicenser i Nordsøen.
  Olie og gas udvinding og forbrug belaster både klima, miljø og sundhed.
  Hvorfor støtter Socialdemokratiet at der fortsat udstedes nye licenser til olie og gasudvinding i Nordsøen ? I de nuværende licenser har selskaberne ret til udvinding helt frem til 2047 i den længstvarende licens. Med den 8 udbudsrunde som er i gang nu vil selskaberne få op til 10 år til undersøgelse og derefter 30 års udvindingsret !
  Følgende er et uddrag af Energistyrelsens redegørelse til folketinget omkring den 8 udbudsrunde. citat
  Med aftalen af 22. marts 2017 mellem Regeringen
  , Socialdemokratiet, Dansk
  Folkeparti, Det Radikale Venstre og SF
  blev der opnået enighed om at skabe større
  sikkerhed for, at de resterende ressourcer i Nordsøen hentes op. Aftalen indebærer således en lempelse af kulbrintebeskatningen i et vindue fra 2017-25 og gennemførelsen af ændringer i undergrundsloven og olierørledningsloven for at forbedre 3. partsadgangen til infrastrukturen og dermed gøre det muligt at udvikle en række mindre og nye fund kommercielt.
  https://ens.dk/sites/ens.dk/files/OlieGas/energi-_forsynings-_og_klimaministerens_redegoerelse_efter_undergrundslovens_ss_12_stk._2_til_folketingets_energi-_forsynings-_og_klimaudvalg_14_maj_2018.pdf

Ugens Europa-podcast: Vestager bliver digital boss i en grøn ny Kommission

Ugens Europa-podcast: Vestager bliver digital boss i en grøn ny Kommission

PARLAMENTET#71: Så er Ursula von der Leyens hold med 26 nye EU-kommissærer snart på vej til høringer i Europa-Parlamentet, men klarer de den alle? Og hvad er det egentlig, Margrethe Vestager skal lave? Lyt til denne uges podcast, hvor klimaminister Dan Jørgensen (S) giver interview, og DR’s Ole Ryborg er special guest star.