Konservative: Energibesparelser kommer af sig selv – også uden tilskud

REPLIK: Energieffektiviseringer skal spille en stor rolle i den grønne omstilling. Men når høje afgifter og skarpe regler allerede gør tilskud unødvendige, så er der ingen grund til at give danskerne en stor ekstraregning, skriver Mette Abildgaard (K).

Af Mette Abildgaard
Gruppeformand, Konservative

Regeringen har fokus på både udbygningen med vedvarende energi og energieffektivisering i udspillet til en ny energiaftale.

Derfor undrer det mig, når Henrik Lindved Bang, direktør i Bygherreforeningen, i et debatindlæg i Altinget 2. maj udtaler, at regeringen ikke prioriterer energieffektivisering.

Regeringens udspil til en ny energiaftale fra 26. april understreger netop, at energieffektivisering skal spille en rolle i den grønne omstilling. Men vi er også meget optagede af, at vi bruger pengene der, hvor vi får mest grøn politik for dem.

Danskerne skal jo helst ikke betale for stor en regning.

Krav giver også mening for pengepungen
Vi har et afgiftssystem, der giver stærk økonomisk tilskyndelse til at spare på energien i de private husholdninger og i bygningsmassen. Vi har et bygningsreglement, der sætter krav til at energieffektivisere, når vi alligevel renoverer.

Kravene i bygningsreglementet er udformet således, at det giver mening for husejerens pengepung.

Analyser fra Statens Byggeforskningsinstitut viser, at en efterlevelse af det nuværende bygningsreglement vil give en reduktion af energiforbruget i bygningsmassen på 33 procent i 2050.

Det er faktisk selv samme tal, som er afsættet for den rapport, der er udarbejdet af Ea energianalyse, som Henrik Lindved Bang henviser til i sit debatindlæg.

Det er de selv samme tal og renoveringsniveau, der danner grundlag for konklusionen om, at det samfundsøkonomisk kan betale sig at reducere energiforbruget med 31 procent i 2050.

Tilskud giver ikke flere energibesparelser
Der bliver jeg nødt til at stille spørgsmålet: Skal vi give tilskud til besparelser, der kommer af sig selv?

Det mener jeg ikke. Vi skal bruge pengene dér, hvor vi får valuta for dem.

Tilskud vil ikke give flere energibesparelser i bygningerne. Det sikrer de høje afgifter og det skarpe bygningsreglement allerede. Det, vi skal, er at hjælpe borgerne og håndværkere til at forstå og efterleve bygningsreglementet.

Lykkes vi med det, vil vi opnå lige præcis den energirenovering, som er fornuftig for samfundets såvel som den privates pengepung.

Forrige artikel Grøn Alliance: Førerposition kræver høje ambitioner Grøn Alliance: Førerposition kræver høje ambitioner Næste artikel Skovbruget: Klimarådet overser biomassens muligheder Skovbruget: Klimarådet overser biomassens muligheder