Lilleholt sikrer opbakning til VE-forhandlinger i EU

MANDAT: Dansk Folkeparti har endelig givet regeringen mandat til at genforhandle EU’s mål for vedvarende energi. Men det nye mandat er uambitiøst, lyder det fra Socialdemokratiet.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kasper Kaasgaard

Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) ser nu omsider ud til at have opbakning til et nyt mandat til at forhandle om EU’s 2030-mål for vedvarende energi.

Ministeren er ellers blevet kritiseret for at have været for længe om at søge netop det mandat. Det sker, fordi Europa-Parlamentet er blevet enige om, at målet bør hæves fra 27 til 35 procent. Også EU-Kommissionen har åbnet for, at målet bør justeres opad.

I december fik ministeren på usædvanlig vis et midlertidigt mandat, som kunne gøre ham i stand til at forhandle på et enkelt møde med sine europæiske ministerkolleger.

På det møde talte ministrene dog slet ikke om at skrue op for EU’s mål for vedvarende energi, fortalte ministeren for nylig på et samråd.

På samrådet sagde ministeren ligeledes, at han snart ville søge om at få et nyt forhandlingsmandat, som udstedes af medlemmerne af Folketingets Europaudvalg.

To spor
Det ser nu ud til, at mandatet er på vej. Onsdag har Dansk Folkeparti nemlig givet ministeren opbakning til et mandat med følgende ordlyd:

”Regeringen støtter et mere ambitiøst VE-mål end 27 procent i 2030, såfremt der sikres en rimelig fordeling af målet og bred opbakning hertil i Rådet.”

Regeringen vil således arbejde for, at alle lande bidrager til at nå et mål, der skal være højere end 27 procent i 2030. Men med mandatet bliver der ikke sat et minimum.

”Vi siger hverken minimum 27, 30 eller 35 procent. Vi kan støtte et så højt mål, som der kan skabes enighed om. Det er vigtigt for EU’s grønne omstilling og for de mange danske virksomheder, som leverer grøn energiteknologi til hele Europa,” skriver Lars Christian Lilleholt i en mail til Altinget.

0:000:00