Lilleholt: Tiden er løbet fra energispareordningen

ENERGIAFTALE: Fremtidens indsats for at få energirenoveret danske bygninger skal være mere markedsdrevet. Læs energiministerens reaktioner på ny rapport og varmebesparelser her.

Foto: /ritzau/Philip Davali
Kasper Kaasgaard

En ny rapport sætter tal på, hvor meget der kan spares ved at energirenovere danske bygninger – og kommer med et bud på regningen.

Rapporten er bestilt af Energistyrelsen, og energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) vil tage den med, når han skal komme med udspil til næste energiaftale.

Altinget har spurgt ministeren, hvordan han tager imod rapporten og har fået disse svar på mail.

Hvad er din reaktion på rapportens konklusioner?

Jeg tror, at tiden er løbet fra den nuværende energispareindsats. Den fremadrettede indsats skal derfor være mere markedsbaseret og mere målrettet, end den indsats vi har i dag.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister

”Jeg er ikke overrasket over, at man kan finde et rent teknisk potentiale for energibesparelser i bygninger. Det tror jeg ikke kommer bag på nogen, der beskæftiger sig med bygninger og energi. Men noget helt andet er at føre potentialet ud i livet. Omkostninger til støtteordninger og andre virkemidler indgår jo ikke i analysen.

Og vi kan jo se – bl.a. på den eksisterende energispareordning, som betales af forbrugerne – at støtteprisen for energibesparelser er høj. Derfor tror jeg, det er vigtigt, at man tager rapporten for det, den er: En teoretisk opgørelse af, hvor mange energibesparelser der rent teknisk kan gennemføres i forbindelse med den løbende vedligeholdelse af bygningerne. Rapporten siger også noget om, at det rent faktisk kan betale sig for bygningsejerne at renovere op til kravene i BR15. Det synes jeg er en glædelig konklusion.”

Hvordan skal det sikres, at potentialet bliver indfriet?

”Først og fremmest er det jo op til bygningsejerne, om de vil prioritere energirenoveringer over andre investeringer. Og vi har allerede gode virkemidler til at fremme effektiviseringerne, blandt andet høje afgifter og et bygningsreglement med stramme men realistiske energikrav, samt gode informationsindsatser. Det skal vi også have fremover, men der skal selvfølgelig også være en balance i, hvor mange skatteyderkroner vi bruger på området.”

Hvordan skal rapporten spille ind i energiforliget næste år – og skal der prioriteres flere penge til energirenoveringer?

0:000:00