Lilleholt vil sænke klimaambitionerne

KLIMA: Den nye Venstre-regering vil drosle ned på ambitionerne om at sænke CO2-udslippet. Det vækker vrede hos Radikale og SF, mens regeringen får stor ros af DF. Konservative vil fastholde 40 procents-målet.

Ambitionerne om at fastholde Danmark som en af verdens førende dukse i klimapolitikken neddrosles af den nye Venstre-regering.

Det er nemlig for dyrt for dansk erhvervsliv med den tidligere regerings mål om 40 procent-CO2-reduktion i 2020, lyder det fra energi- forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

I stedet er det frem mod 2020 tilstrækkeligt med de mange tiltag for vedvarende energi og bedre klima, der allerede er vedtaget. Tiltag, der ifølge Energistyrelsens seneste prognose fra efteråret 2014 lander på 37 procent CO2-reduktion i 2020.

”Det med 40 procent CO2-reduktion er ikke vores politik. Det vil være rigtig dyrt for det danske samfund at nå den målsætning, og derfor indgår det ikke i vores overvejelser. Vi synes, at hvis vi når 37 procent, så er det rigtig fint,” siger Lars Chr. Lilleholt.

Stor ros fra DF
Det er særligt frygten for ekstra omkostninger til erhvervslivet, som får regeringen til at holde igen med klimaambitionerne.

”Det vil være rigtig dyrt for det danske samfund at nå de sidste procenter og dermed pålægge vores erhvervsliv flere omkostninger. Det er ikke det, Danmark har brug for nu,” siger ministeren, der tilføjer, at regeringen først og fremmest arbejder for at sænke omkostningerne for det danske erhvervsliv, så der kan skabes nye arbejdspladser ovenpå den økonomiske krise.

Meldingen fra Lars Chr. Lilleholt får stor ros fra regeringens store støtteparti, Dansk Folkeparti.

”Vi var meget skeptisk over for den gamle regerings bestræbelser på at nå op på de 40 procent og frygtede, at det ville blive meget dyrt at nå det sidste stykke af vejen. Så det glæder mig meget med en regering, der ser mere pragmatisk og mere realistisk på det,” siger Dansk Folkepartis klima- og energiordfører, Mikkel Dencker.

Konservative står fast
Det nuværende 40 procents CO2-reduktionsmål blev aftalt mellem SR-regeringen, SF, Enhedslisten og Konservative. Og Konservative kan derfor få en særlig rolle, hvis ambitionerne skal justeres.

Ifølge Altingets oplysninger har der allerede været kontakt mellem ministeren og Konservative om spørgsmålet.

Konservatives nye klima- og energiordfører, Mette Abildgaard, har dog ikke ønsket at kommentere på Lilleholts CO2-udmelding, inden partiet har afholdt sit sommergruppemøde, som afholdes på Egelund Slot onsdag og torsdag.

Ifølge Konservatives pressetjeneste står partiet dog stadig ved aftalen om Klimaloven og 40 procents-målet og oplyser, at ”vil regeringen have afskaffet CO2-målet, så må man jo tage en snak, om man kan lave noget, som er endnu bedre”.

Lige linje fra regeringsgrundlag
Hos Radikale håber man, at Konservative står fast, så klima-flertallet fra sidste valgperiode stadig kan diktere klimapolitikken. Det er nemlig nødvendigt, mener klima- og energiordfører Andreas Steenberg, som ser en lige linje fra ambitionsniveauet i regeringsgrundlaget til Lilleholts udmelding.

”Det sætter hovedet på sømmet for, hvorfor vi ikke er enige med den her regering. Vi synes jo, at vi skal gå videre ad det spor, som er lagt for grøn omstilling. Det er rigtigt, at det er en investering, men jeg mener, det er en investering, som kommer mange gange tilbage - i en bedre jordklode og i ny teknologi, der skaber arbejdspladser,” siger Andreas Steenberg.

SF: Dårligt signal inden klimatopmøde
SF's formand, Pia Olsen Dyhr, mener regeringens nedjustering af klima-ambitionerne er at gå den helt forkerte vej.

”Det er uansvarligt, fordi det kommer lige før det afgørende klimatopmøde i Paris i december. Danmark er et foregangsland, og et tilbageslag vil blive noteret,” siger Pia Olsen Dyhr.

Hun vurderer, at Danmark er tæt på at kunne leve op til 40 procents-målsætningen, og det at nedjustere CO2-målet i realiteten vil betyde, at landbruget og store virksomheder ”kan svine mere i de kommende år”.

”Derfor vil SF arbejde for at holde det gamle flertal fast på de 40 procent, så vi kan afværge Venstres bagstræberiske klima og erhvervspolitik,” siger Pia Olsen Dyhr.

Lars Chr. Lilleholts udmelding får Enhedslisten til at skride til handling og kalde ham i samråd.

"Jeg vil omgående kalde klimaministeren i samråd og bede ham redegøre for, hvilket signal han mener det sender til resten af verden, når Danmark vakler på klimamålsætningerne så kort tid inden det afgørende klimatopmødet i Paris.

Derudover vil jeg bede ham bekræfte, at det er Folketingets flertal, der bestemmer klimaambitionerne, og at han ikke har flertal for sit ønske om at slække på CO2-målet," siger Maria Reumert Gjerding, Enhedslistens klimaordfører.


På tirsdag bringer Altinget: energi og klima et længere interview med den nye energi- forsynings- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt.

Forrige artikel Dansk skifergas-eventyr stødt på grund Dansk skifergas-eventyr stødt på grund Næste artikel Det vil Lilleholt på energiområdet Det vil Lilleholt på energiområdet