Måling: Stort flertal af danskerne vil ikke have mindre landbrug

To ud af tre danskere mener, at landbruget fylder tilpas meget i det danske landskab. Det viser en ny måling. Landbrug & Fødevarer glæder sig over den ”stærke opbakning”, mens Danmarks Naturfredningsforening advarer mod at drage forhastede konklusioner.

Danmark er det mest opdyrkede land i Europa. Cirka 60 procent af landarealet går til landbrug. 
Danmark er det mest opdyrkede land i Europa. Cirka 60 procent af landarealet går til landbrug. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Et massivt flertal af danskerne mener ikke, at landbruget skal fylde mindre i landskabet, end det gør i dag.

Det viser en ny meningsmåling foretaget af Epinion for Altinget.

Tema: Svin, solceller eller sommerfugle – Kampen om Danmark

Med både klimakrise, biodiversitetskrise og fødevarekrise har kampen om Danmarks areal aldrig synes mere afgørende. Størstedelen af arealet går lige nu til landbrug og fødevareproduktion, men samtidig er der flere steder store ønsker om mere natur og grønne energikilder på land.   

Frem mod det nye folketingsvalg sætter Altinget fokus på den danske arealanvendelse og afkræver politikerne svar på, hvordan de ønsker at balancere de mange hensyn i fremtiden.

Find alle artiklerne i temaet her.

I målingen svarer 68 procent, at landbruget har en ”tilpas størrelse”. Det svarer til cirka to ud af tre danskere.

15 procent mener, at det danske landbrug optager for meget plads, mens ni procent omvendt synes, at landbruget fylder for lidt.

Landbruget optager cirka 60 procent af det danske landareal, hvilket gør Danmark til det mest opdyrkede land i Europa. Det er især produktionen af foder til dyr, der fylder på det danske landbrugsareal.

Erhvervets størrelse har i flere år fået en række aktører og politikere til at argumentere for at skære i produktionsarealerne, og tidligere på måneden lød det også fra statsminister Mette Frederiksen (S), at ”i vores iver efter at være et landbrugsland, er vi gået for langt”.

Artiklen fortsætter efter figuren. Genindlæs siden, hvis grafen ikke er synlig.

 

0:000:00