Overblik: Fem nye love vedtaget på energiområdet

JULEAFSLUTNING: I den sidste uge op til jul har Folketinget vedtaget fem love på energiområdet. Dermed er antallet oppe på ni for dette folketingsår. Få et overblik her.

Foto: /ritzau/Stine Bidstrup
Morten Øyen

Som sædvanlig er der gang i lovmaskineriet, inden Folketinget går på juleferie.

Torsdag var ingen undtagelse og her blev vedtaget ændringer i fire energilove og en om etableringen af wifi-hotspots på offentlige institutioner – som også hører under energi-, forsynings-, og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V).

De fire energilove, som blev vedtaget i december, er på ingen måde kontroversielle, og hele Folketinget står bag dem.

En af lovene betyder, at Energistyrelsen overtager nogle myndighedsopgaver fra Energinet. Det gælder blandt andet administration af støtte til solceller, husstandsvindmøller, vindmøller og biogas, herunder afgørelser om støtte/nettoafregning, afregning af pristillæg og efterfølgende ændringer og flytninger – de såkaldte PSO-opgaver, som bliver samlet i Energistyrelsens Center for Energiadministration i Esbjerg.

En anden følger op på en aftale om regulering af fjernvarmesektoren fra april sidste år og handler om standardisering af regnskabsføring og dataindberetning for varmeforsyningsvirksomheder.

Mere kontrovers i november
I november blev de øvrige love på energiministerens område vedtaget. Den, som fik mest opmærksomhed, var den såkaldte Nord Stream 2-lov, der giver udenrigsministeren mulighed for at nedlægge veto over for ansøgninger om gasrørledninger i dansk søterritorium med henvisning til udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitiske hensyn.

Loven som nedlagde den Grønne Ordning fik også en del opmærksomhed.

I det nye år er der allerede i lovkataloget fra oktober varslet tre nye love på energiområdet: En opfølgning på PSO-aftalen, en opfølgning på en EU-forordning, og en opfølgning på den daværende Venstre-regerings forsyningsstrategi fra september 2016, som skal ændre Energisynet til et nyt Forsyningstilsyn.

Et opdateret lovkatalog forventes snart at blive præsenteret.

0:000:00