Regeringen vil reelt kun udtage 38.000 hektar klimaskadelige lavbundsjorder

Regeringen vil udtage 88.500 hektar lavbundsjorder, hedder det i nyt udspil. Men tallet dækker over en blandet landhandel, forklarer ministeren. Venstre varsler kamp om finansieringen.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Tallet er ikke til at finde i regeringens nye landbrugsudspil, men reelt foreslår regeringen kun at udtage og vådlægge 38.000 hektar af landbrugets i alt 171.000 klimaskadelige lavbundsjorder.

I udspillet står der ellers med store bogstaver, at regeringen vil udtage 88.500 hektar lavbundsjorder. Men tallet dækker over en blandet landhandel af flere forskellige slags jorder og tiltag – både nye og gamle.

I udspillet skrives uddybende, at regeringen vil udtage og vådlægge 50.500 hektar lavbundsjorder, men også det tal giver et skævt billede af, hvor mange klimaskadelige jorder, der reelt foreslås taget ud af drift.

Det bekræftes af fødevareminister Rasmus Prehn (S) på et samråd i Folketinget onsdag.

”Det er teknisk og praktisk muligt at vådgøre 38.000 hektar. Når vi tager randområder med, når vi op på 50.500. Og så kan vi braklægge derudover,” sagde ministeren.

Teknisk kan man forestille sig alle mulige ting. Vi har valgt at operere med det, der er praktisk muligt. Og inden for de rammer, vi kender.

Rasmus Prehn (S)
Fødevareminister

Braklægning skal ske gennem ”et-årige” indsatser, der ifølge udspillet næsten ingen klimaeffekt har. Det anslås af regeringens egne embedsmænd, at klimaeffekten er 10 til 15 gange større ved vådlægning end braklægning.

Tæller tilstødende arealer med
Dykker man ned i regeringens udspil fremgår det, at der allerede politisk er vedtaget og afsat penge til udtag og vådlægning af 22.000 hektar lavbundsjorder. Det er det tal, regeringen med udspillet ønsker skal hæves til 50.500 hektar.

Når tallet i virkeligheden er lavere end 50.500 hektar, er det fordi, at omkring 25 procent er tilstødende arealer, som reelt ikke belaster klimaet. Det er arealer, der derfor ikke tæller med som en del af de 171.000 hektar klimabelastende lavbundsjorder, der findes i Danmark. Og som hele debatten om udtag af lavbundsjorder refererer til.

{{toplink}}
  

0:000:00