S skoser regeringen for at være sort – men stemmer for dens politik

GRØN KURS: Socialdemokratiet vil med en byge af spørgsmål afsløre regeringens "grønne bluff". I Folketinget stemmer Socialdemokratiet dog stort set altid med de blå om miljø og klima.

Socialdemokratiet har i indeværende valgperiode stemt sammen med 
regeringen omtrent ni af ti gange på miljø- og klimaområdet. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)<br>
Socialdemokratiet har i indeværende valgperiode stemt sammen med regeringen omtrent ni af ti gange på miljø- og klimaområdet. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)
Anders RedderMorten Øyen

En sort regering i grøn forklædning.

Nogenlunde sådan lyder flere af de bredsider, som Socialdemokratiet med jævne mellemrum sender afsted mod VLAK-regeringen.

Men når politikken rammer Folketingssalen, og hvert enkelt medlem skal trykke 'ja' eller 'nej' til lov- og beslutningsforslag på de grønne områder – ja, så er enigheden stor mellem Socialdemokratiet og regeringen.

Det viser en ny opgørelse af stemmeadfærd siden blå bloks magtovertagelse i 2015, som Analyse & Tal har lavet i samarbejde med Altinget.

Vi synes, at det i det store hele går godt med samarbejdet med Socialdemokratiet på det grønne område.

Thomas Danielsen, energi- og klimaordfører (V)

Her fremgår det, at Socialdemokratiet i mere end otte af ti tilfælde stemmer sammen med Venstre i miljø- og naturpolitiske afstemninger.

En endnu stærkere tendens gør sig gældende på energi-, forsynings- og klimaområdet, hvor Socialdemokratiet og Venstre sætter samme kryds i 91 procent af afstemningerne.

Byge af kritiske spørgsmål
På dagen, hvor Folketinget åbner, har Socialdemokratiet sendt sin seneste grønne stikpille afsted mod regeringen: 51 § 20-spørgsmål lander på bordene hos klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) og miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Årsag? At kalde regeringen på dens grønne bluff, lyder det fra Christian Rabjerg Madsen, miljøordfører i Socialdemokratiet.

Han og S vil blandt andet have svar på, om landbruget skal sætte et mål for at reducere deres CO2-udledning samt høre regeringen, om de vil sikre mere fredet natur.

Dokumentation

Om tallene
Opgørelsen er lavet på baggrund data om partiernes stemmeadfærd i Folketinget og kan findes på Kend Dit Folketing.

Vi har i denne artikel samlet afstemninger fra lov- og beslutningsforslag fra 2015-2018 samt fra 2011-2015.

Kend Dit Folketing er lavet af Analyse & Tal i samarbejde med Altinget og Google Digital News Innovation Fund.


0:000:00