S vil ikke afskrive kvoteannulleringer: "Det er et teoretisk spørgsmål"

KLIMA: Konservative vil ikke længere gøre brug af kvoteannulleringer i klimaindsatsen, men Socialdemokratiet vil beholde redskabet på hylden. SF jubler over K-meldingen, der omvendt møder kritik fra Cepos.  

I forhandlingerne om den nye klimalov vil Socialdemokratiet ikke argumentere for at afskrive annullering CO2-kvoter som et værktøj. 
I forhandlingerne om den nye klimalov vil Socialdemokratiet ikke argumentere for at afskrive annullering CO2-kvoter som et værktøj. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Det skal stadig være muligt at reducere Danmarks CO2-udledninger ved at annullere EU-tildelte klimakvoter.

Det mener Socialdemokratiet, efter at Konservatives klimaordfører, Mette Abildgaard, tirsdag meldte, at Konservative ikke ser kvoteannulleringer som et relevant redskab i klimaindsatsen.

"Vi vil ikke afskrive det som en teoretisk mulighed, hvis man står og skal træffe nogle valg, hvor det ikke giver klimamæssigt mening at gøre noget andet, men det er ikke en central del af det, som vi gerne vil. Det er derfor et teoretisk spørgsmål for os, om man skal afskrive det for evigt og altid," siger klimaordfører Anne Paulin (S) til Altinget.

Hun understreger dog, at Socialdemokratiet ikke kommer til at fremlægge en klimapolitik, hvor kvoteannulleringer indgår som et centralt element, som det var tilfældet med den tidligere regerings klimaplan fra sidste år.

Vi vil ikke afskrive det som en teoretisk mulighed, hvis man står og skal træffe nogle valg, hvor det ikke giver klimamæssigt mening at gøre noget andet, men det er ikke en central del af det, som vi gerne vil.

Anne Paulin (S)
Klimaordfører

"Det er uholdbart at pege på kvoteannulleringer som et af de væsentligste redskaber, og vi tager derfor også afstand fra den måde, som den tidligere regering brugte det på," siger Anne Paulin og fortsætter:

"Men hvis man står på den alleryderste dag, og valget står mellem at lave kvoteannulleringer og træffe valg, der reelt kan være mere klimaskadelige – som for eksempel at flytte landbrugsproduktionen ud af Danmark – så vil jeg teoretisk vælge kvoteannulleringerne."

Også Venstre har afvist at afskrive kvoteannulleringer som et muligt redskab, mens det uafhængige ekspertorgan Klimarådet har anbefalet politikerne at se bort fra det omdiskuterede værktøj.

SF om K-melding: Enormt positivt
Den politiske diskussion om kvoteannulleringer er blevet aktuel, fordi partierne i disse uger forhandler om en ny klimalov. Her skal man blandt andet blive enige om, hvad der tæller med som CO2-reduktioner, og hvad der ikke gør, i det videre arbejde. 

I SF er klimaordfører Signe Munk glad for meldingen fra Mette Abildgaard (K).

Dokumentation

Det skriver Klimarådet om kvoteannulleringer
I Klimarådets forslag til en ny klimalov indgår følgende formulering i afsnittet om, hvordan Danmark skal fastsætte sine klimamål:

"Målene bør opfyldes via reelle drivhusgasreduktioner i Danmark og bør derfor ikke opfyldes via eksempelvis kvoteannulleringer. Målopfyldelsen bør som udgangspunkt følge FN’s opgørelsesmetoder.

Såfremt FN’s opgørelsesmetode ikke kan garantere, at der er overensstemmelse mellem opgørelsen af drivhusgasudledninger og reelle drivhusgasudledninger, så bør man tilpasse opgørelsesmetoden. Dette kan for eksempel være tilfældet med biomasse: Hvis den ikke kan dokumenteres at være klimabæredygtig, så bør den heller ikke regnes som CO2-neutral i målopfyldelsen."

Kilde: Rammer for dansk klimapolitik – Input til en ny dansk klimalov med globalt udsyn.


0:000:00