VedvarendeEnergi til LA: Såkaldte klimakrigere lader ikke hånt om vækst

DEBAT: Liberal Alliances klimaordfører er "dødtræt af klimakrigernes retorik". Men klimatilpasninger kan sagtens gå hånd i hånd med vækst, skriver Sigrid Soelberg Vestergaard. Faktisk handler klimakampen netop om, at alle har ret til velstand.

Af Sigrid Soelberg Vestergaard
Kampagneleder i VedvarendeEnergi

Carsten Bach, klima- og energiordfører for Liberal Alliance, skitserer i sit indlæg "Jeg er dødtræt af klimakrigernes retorik" et Danmark, der består af tre befolkningsgrupper, klimakrigerne, klimaskeptikerne og dem midt imellem. Målet med debatindlægget synes at være en irettesættelse af klimakrigernes retorik, hvor Carsten Bach virker særligt træt af, at ”hvis man ikke er villig til at lade komplet hånt om økonomisk vækst og personlig frihed”, så bliver man af klimakrigerne opfattet som ignorant.

Som repræsentant for en organisation fuld af såkaldte klimakrigere vil jeg gerne forklare Carsten Bach vores bevæggrunde for så brændende at advokere for akut klimahandling. Jeg vil også gerne argumentere for, hvorfor vi ikke kan vente – men hvordan akut klimahandling faktisk godt kan gå hånd i hånd med vækst og velstand i det danske samfund.

Global uretfærdighed
Først til vores brændende engagement, Carsten så fint beskriver som en projektør, vi vender lige ind i ansigtet på resten af verden. Klimakrigernes projektør handler ikke om manglende interesse for velstand og vækst, men om at alle har ret til velstand og vækst.

Andre steder i verden er klimaforandringer ikke et fremtidigt scenarie, men barsk virkelighed, hvor særligt sårbare befolkningsgrupper i udviklingslande bliver hårdt ramt. Jeg har interviewet unge burkinere i en landsby i det sydlige Burkina Faso, som er et af de lande, der rammes hårdest af klimaforandringer. De kunne fortælle, hvordan klimaforandringerne bremser en ellers positiv udvikling; regnsæsonen kommer forskudt og er kortere, der er færre afgrøder, mindre at sælge på markedet, mindre indtjening, og familierne har ikke længere råd til børnenes skolegang.

Det er global uretfærdighed, at de mennesker, som rammes hårdest, ikke er dem, der har forårsaget klimaforandringerne. For klimakrigerne bunder den skarpe projektør i, at menneskeliv er på spil.

Klimaplanen bidrager ikke
Dernæst: Vi skal bestemt ikke lade hånt om økonomisk vækst og velstand, men arbejde frem mod en bæredygtig verden, hvor alle FN's verdensmål er indfriet. For et land som Danmark betyder det, at vi skal reducere vores CO2-udledning markant. Ikke bare inden 2090, men nu.

Det er desværre ikke nok at anerkende, at klimaforandringerne er menneskeskabte. Det er vigtigt også at anerkende, at det er vores ansvar at bremse dem. Den nyeste rapport fra FN's klimapanel viser helt konkret, hvor meget, vi skal reducere vores CO2-udledning, hvis den globale opvarmning skal holde sig under den afgørende 1,5 grads stigning. Det kommer Danmark ikke til at bidrage til med den klimaplan, regeringen netop har offentliggjort.

Velstand hånd i hånd med bæredygtighed
Nu er klimakrigere, som de fleste mennesker, forskellige. De klimakrigere, jeg arbejder sammen med i både Danmark, Kenya, Mozambique, Uganda og Burkina Faso, er lydhøre over for argumenter om velstand og vækst. Det skal bare gå hånd i hånd med bæredygtig udvikling.

Nok skal vi i Danmark køre elbil frem for diesel, genbruge mere, flyve mindre i vores ferier, spise mere plantebaseret og omstille vores energisystem til vedvarende energi. Men vores bud er, at gennemføres ændringerne på en måde, hvor den danske befolkning har mulighed for at deltage og bidrage, vil vi fortsat have velfærd og personlig frihed i mindst samme grad som i dag. Uanset om vi er klimakrigere, skeptikere eller midt imellem.

Forrige artikel Dansk Byggeri efterlyser: Hvor er bygningerne i klimaudspillet? Dansk Byggeri efterlyser: Hvor er bygningerne i klimaudspillet? Næste artikel Klimarådet roser udspil, men kritiserer kvotekøb over omstilling af landbruget Klimarådet roser udspil, men kritiserer kvotekøb over omstilling af landbruget
 • Anmeld

  Allan Christensen · Kemiingeniør

  Negativ vækst

  Glædeligt at Sigrid Soelberg Vestergaard og VedvarendeEnergi ikke alene er opmærksomme på hvor tragiske udsigter klimaet, naturen og vore efterkommere står over for, men tilmed også udviser interesse for at ville gøre noget for at afværge eller mildne disse dybt tragiske udsigter.

  Bekymrende og uforståeligt at både Sigrid Soelberg Vestergaard, VedvarendeEnergi og Carsten Bach, LA tilsyneladende ikke mener, vi har et akut behov for en så lav vækst som overhovedet muligt og allerhelst negativ vækst, så vi kan få tid til at indhente vores teknologiske efterslæb. Jeg formoder, at når mange proponenter for vedvarende energikilder i sin tid opponerede mod atomkraft, og nogle gange også mod fossile brændsler, så skyldtes dette ikke et ønske om at obstruere udviklingen af alternativer til vore fotosynteseenergibaserede produktionssystemer i et sygeligt håb om herigennem at bane vejen for et totalt økologisk ragnarok med en smadret natur og en ubeboelig klode som resultat.

  Det er en ulykke af dimensioner om fossile brændsler, atomkraft, pesticider, syntetiske kemikalier og anden traditionel udviklet ny teknologi ikke har bidraget til et økologisk mindre uansvarligt landbrug - og til at vi på så kort tid har kunnet få så megen vækst, velstand, velfærd, pædagogik, miljøteknologi og social retfærdighed med så uventet få ødelæggende konsekvenser for klimaet, naturen, biodiversiteten, folkesundheden, dyrevelfærden, denne verdens fattigste mennesker, samt ikke mindst vore efterkommere og den fremtid vi stiller dem i udsigt.

 • Anmeld

  Lisbeth Sørensen

  Det værste ved den borgerlige klima ændring skepsis, og tro på fossil. Tanker som energi..

  Er hvorledes Dansk økonomi stod ypperligt funderet til at være verdens ledende her efter Nyrup. Så kom de fossile blå og stoppet alt grønt industrielt fremskridt for.DK i 2001.

  Vi lod US og andre lande ind på et område hvor vi var ledere..Dette bliver VKO -vlaks minde. De ødelagde et vækstsenarium under deres tid , som bliver svært at få retur på sporet.

  Grunden var naturligvis at Mæersk ejet partierne da. Og.det gør.de vel stadigt. For.deres solgte interesser i Mæersk Oil er solgt til Total-i aktier. Så reelt ejer de stadig samme, blot som en del af Total. Og kan nu beskylde Total for egne interesser.

  De har ødelagt DK i 20 år nu..Og vi har tabt hundredvis af milliarder i økonomisk vækst pga. borgerlige.Deres fossile.tanker har fået Dansk økonomi ned i meget lav vækst. Nær laveste i OECD.