Debat

Danske muslimer: Landets største virksomheder vægter skamløst penge over dræbte civile i Gaza

Der var næsten et kapløb om, hvem der kunne trække sig hurtigst ud af Rusland. Men når det kommer til Gaza, er situationen åbenbart en helt anden. Er det, fordi økonomiske interesser pludselig vejer tungere, når konflikten involverer brune mennesker, spørger Bilal Itani.

Vi må huske, at diversitet, inklusion og menneskerettigheder ikke kun handler om flotte ord og PR-strategier. Det handler om at have modet til at stå op imod uretfærdighed og støtte dem, der lider, uanset hvor det sker, skriver Bilal Itani.
Vi må huske, at diversitet, inklusion og menneskerettigheder ikke kun handler om flotte ord og PR-strategier. Det handler om at have modet til at stå op imod uretfærdighed og støtte dem, der lider, uanset hvor det sker, skriver Bilal Itani.Foto: Rami Zohod/Reuters/Ritzau Scanpix
Bilal Itani
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De seneste hændelser omkring Copenhagen Pride og deres udtalelser om den humanitære katastrofe i Gaza har afsløret en chokerende grad af hykleri og dobbeltmoral blandt nogle af Danmarks største virksomheder.

Når Copenhagen Pride vover at udtrykke deres støtte til det palæstinensiske folk, som dagligt lider under brutale og umenneskelige forhold forårsaget af Israels besættelse, vælger virksomheder som Mærsk, Novo Nordisk, DFDS, Nykredit, Danske Bank og Dansk Industri at trække deres støtte.

Dette sker til trods for, at Israel i årevis har overtrådt internationale love og opretholdt en brutal besættelse.

Hvorfor er der denne forskel? Er det, fordi økonomiske interesser pludselig vejer tungere, når konflikten involverer brune mennesker?

Bilal Itani
Formand, IChange

Lad os gøre én ting klart:

Det er én ting ikke at ønske at vælge side mellem Hamas og Israel, men det burde være en selvfølge at udtrykke sympati for det palæstinensiske folk og fordømme de utallige krigsforbrydelser, som Israel begår.

Tusindvis af uskyldige civile, herunder mange børn, er blevet dræbt. Hvorfor er det så svært for disse virksomheder at vise blot en flig af medmenneskelighed?

Kapløb om Rusland-exit viser dobbeltmoral

Denne dobbeltmoral bliver endnu mere åbenlys, når vi ser på, hvordan de samme virksomheder reagerede på Ruslands invasion af Ukraine.

Der var næsten et kapløb om, hvem der kunne trække sig hurtigst ud af Rusland.

De virksomheder, der valgte at blive, blev mødt med massiv kritik og nærmest tvunget til at trække sig ud, uanset de økonomiske konsekvenser. Men når det kommer til Gaza, er situationen åbenbart en helt anden.

Begge scenarier indebærer landbesættelse og tab af tusindvis af civile liv. Hvorfor er der denne forskel? Er det, fordi økonomiske interesser pludselig vejer tungere, når konflikten involverer brune mennesker?

Læs også

Denne holdning afslører en grundlæggende mangel på moralsk integritet. Når ordet Gaza nævnes, trækker virksomhederne sig med det samme for at undgå kontroverser, frem for at stå op for retfærdighed og menneskelige værdier.

Dette er en skammelig prioritering, som viser en fuldstændig mangel på empati og medmenneskelighed.

Endnu mere skammeligt er det, at danske medier og politikere forholder sig tavse. Hvor er kritikken af virksomhedernes beslutninger? Hvor er de skarpe spørgsmål og den nødvendige debat?

Den stiltiende accept

I stedet ser vi en stiltiende accept, som om denne dobbeltmoral var en selvfølge.

Vi må stå sammen og insistere på, at der ikke er forskel på menneskeliv, og at menneskeliv altid vejer tungere end økonomiske interesser.

Bilal Itani
Formand, IChange

Hvor er medierne, når der skal stilles spørgsmålstegn ved denne skændige adfærd?

Hvor er politikerne, når der skal tages stilling til, om vi som samfund ønsker at støtte virksomheder, der sætter profit over menneskeliv?

Vi må huske, at diversitet, inklusion og menneskerettigheder ikke kun handler om flotte ord og PR-strategier. Det handler om at have modet til at stå op imod uretfærdighed og støtte dem, der lider, uanset hvor det sker.

Hvis vi som samfund virkelig ønsker at stå for disse værdier, må vi kræve mere af vores virksomheder og vores ledere. Vi må kræve, at de viser den samme integritet og empati for det palæstinensiske folk.

Det er på tide, at vi som samfund siger fra overfor denne skammelige dobbeltmoral og kræver ægte ansvarlighed og medmenneskelighed fra de virksomheder, vi støtter.

Vi må stå sammen og insistere på, at der ikke er forskel på menneskeliv, og at menneskeliv altid vejer tungere end økonomiske interesser. Dette er ikke blot en moralsk nødvendighed, men også en test af vores egen humanitet og værdighed.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bilal Itani

Formand, IChange
Odontologi, Klinisk basisuddannelse for læger,

0:000:00