DISIE og Tuborgfondet står bag bæredygtig grøn iværksættersatsning i Aarhus

Iværksætterorganisationen DISIE er gået sammen med Tuborgfondet om at skabe bedre vilkår for unge, grønne iværksættere i Aarhus. Projektet har en horisont på to år, og målet er at skabe værktøjer, der kan bruges af iværksættere over hele landet.

DISIE og Tuborgfondet skal samarbejde om at give unge iværksættere i Aarhus bedre muligheder for at drive den grønne omstilling. (Foto: DISIE)
DISIE og Tuborgfondet skal samarbejde om at give unge iværksættere i Aarhus bedre muligheder for at drive den grønne omstilling. (Foto: DISIE)

Et stenkast fra Aarhus Å, i den nye bydel Trælasten, har iværksætterorganisationen DISIE (Danish Institute for Sustainable Innovation & Entrepreneurship) indlogeret sig i en gul etplansvilla, hvor et nyt arbejdsfællesskab for unge aarhusianske iværksættere er ved at slå rod.
 
Bag projektet står DISIE, som nu, takket være en bevilling fra Tuborgfondet på 1.321.700 kroner, kan invitere grønne iværksættere- og talenter i Aarhus til aktiviteter, der fremmer fællesskab, netværk og viden.
 
Dørene til arbejdsfællesskabet er allerede åbnet op, forklarer Anne Katrine Heje Larsen, direktør hos DISIE. Hvis man vil være med kræver det blot, at man har en drøm om grønt iværksætteri i maven.
 
“Vores nye workspace er et sted for alle de unge i Aarhus, der drømmer om at arbejde med grønt iværksætteri og som gerne vil lære mere om, hvordan man kan skabe en bæredygtig virksomhed,” siger hun og uddyber.
 
“Vi tror på, at tingene bliver nemmere for iværksætterne, hvis de et fællesskab at spejle sig i og sparre med. Det bliver gjort muligt af det her projekt, og af at Tuborgfondet er gået med ind.”
 
Fokus på fællesskabet
Netop fællesskabet er vigtigt for Tuborgfondet. Det forklarer sekretariatschef Peter Giacomello, som tror, at arbejdsfællesskabet og de tilknyttede aktiviteter, events og aktører vil danne grobund for et spirende iværksættermiljø.
 
“Vores ambition er, at give unge mennesker mulighed for at drive den grønne omstilling. Derfor synes vi, at DISIEs projekt er enormt spændende. Vi mener i høj grad, at der er brug for, at man ikke blot giver husly til unge iværksættere med grønne idéer, men også sikrer, at der er et fællesskab og en netværksdannelse de små virksomheder og organisationer imellem.”
 
Hos DISIE har de rig erfaring med arbejdsfællesskaber. Organisationen har i mere end ti år drevet et fællesskab for social innovation og bæredygtigt iværksætteri i København, og derfor er troen på fællesskabets styrke stor hos direktør Anne Katrine Heje Larsen.
 
“Fællesskabet kan give det ekstra, der gør, at man ikke starter forfra, når man har en god idé til en grøn løsning. Man får mulighed for at sparre og samarbejde med andre, som har prøvet noget lignende før, eller som kan byde ind med et anderledes perspektiv.”
 
Netværk er nøglen
For DISIE handler samarbejdet om endnu mere end de daglige arbejdsgange i etplansvillaen.
 
Organisationen vil afholde månedlige events, hvor lokale aktører og virksomheder byder ind med deres erfaringer, synspunkter og idéer, og derudover vil der blive afholdt årlige møder med et mere nationalt præg, forklarer Anne Katrine Heje Larsen.
 
“DISIE Workspace handler i høj grad om samarbejde mellem iværksætterne og de andre aktører, som vi drager ind i det,” siger hun og fortsætter.
 
“Det handler om at bygge fællesskaber og sørge for, at iværksætterne har mulighed for at trække i det netværk, vi har, så de kan blive sat i forbindelse med aktører, der kan hjælpe dem videre.”
 
Værktøjer til gavn for iværksættere landet over
Det nye workspace i Aarhus er DISIEs første workspace uden for København forklarer Anne Katrine Heje Larsen, men med tiden er det planen, er det skal skabes endnu flere fællesskaber for unge iværksættere med bæredygtige drømme.
 
Derfor er det også målet, at det nye arbejdsfællesskab i Aarhus skal skabe 50 såkaldte “værktøjer”. Læringer, der kan bruges af andre iværksættere, uanset hvor de befinder sig.
 
Værktøjerne skal have rod i de unge iværksætteres virksomhed, forklarer Anne Katrine Heje Larsen. På den måde kan man sikre, at der rent faktisk er behov for dem, forklarer hun.
 
“Vi skal ikke lave nogle værktøjer, fordi vi i DISIE synes, at de mangler. Vi skal ind og lave nogle værktøjer i samarbejde med målgruppen, så vi er sikre på, at de værktøjer, der bliver lavet, faktisk er nogle, der er et behov for.”
 
Hun håber, at samarbejdet med Tuborgfondet vil resultere i læringer og værktøjer, der kan hjælpe unge iværksættere i hele landet.
 
“Vores målgruppe er ikke kun registrerede iværksættere, men langt hen ad vejen dem, der ønsker at blive det. Det er ikke nødvendigvis nogle, der allerede har et CVR-nummer. Så det, at Tuborgfondet går ind og gerne vil understøtte det her økosystem, hvor vi er en af aktørerne, er helt fantastisk, for vi har længe haft en drøm om at kunne lave nogle værktøjer, som gør det nemmere for den her type iværksættere.”

Dokumentation
  • Arbejdsfællesskabet hos DISIE Workspace ‘Trælasten’ er støttet af Pensiondanmark som stiller rammerne til rådighed i en toårig periode, frem mod at den nye bæredygtighedscertificerede bydel står færdig.
  • Tuborgfondet støtter aktiviteter og udvikling af værktøjer i samme periode med 1.321.700 kroner.
  • Projektet løber foreløbigt fra august 2021 til august 2023.
  • I løbet af projektet er DISIE hver måned vært for et fysisk event - det første er i støbeskeen, og annonceres på DISIE’s kanaler.
  • Huset rummer også et industrikøkken, hvilket giver særligt gode muligheder for mad-iværksættere.
  • Du kan læse mere på https://disie.dk/da/workspace-da/.

Kilde: DISIE










0:000:00