Fagforbund var SF's største bidragsydere i valgåret

Dansk Metal, 3F og Blik-og Rørarbejderforbundet donerede mere end 22.200 kroner til SF i valgåret. Ingen af dem vil dog oplyse det præcise beløb. 

SF brugte 10,4 millioner kroner på folketingsvalget i 2022. Arkivfoto. 
SF brugte 10,4 millioner kroner på folketingsvalget i 2022. Arkivfoto. Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-HansenRikke Brøndum

Dansk Metal, 3F og Blik- og Rørarbejderforbundet er de tre eneste organisationer blandt SF's største økonomiske bidragsydere i valgåret 2022.

Det fremgår af partiets regnskab, hvor partiet skal offentliggøre navnene på donorerne bag alle økonomiske bidrag over 22.200 kroner.

SF oplyser ikke, hvor store bidrag hver enkelt organisationen har ydet i 2022, og det oplyser fagforeningerne heller ikke. 

"Det må du spørge partiet om. Vi har et loft på partistøtten på 75 kroner per medlem over en fireårig kongresperiode og gav til flere forskellige partier i valgkampen," siger formand for Blik og Rørarbejderforbundet, Henrik W. Petersen. 

Med godt 10.000 medlemmer kan forbundet altså yde omkring 750.000 kroner i alt i støtte over fire år. Medlemmerne har som i andre fagforeninger mulighed for at framelde sig partistøtten, hvilket kun en mindre andel har gjort. Formanden mener da også, at medlemmerne er indforståede med støtten.

"Vi har løbende en debat om, hvad vi støtter. Det er ikke hemmeligt," siger han og peger på, at forbundet ved det kommende EU-parlamentsvalg vil anbefale medlemmerne at stemme på kandidater, der uanset parti bakker op om mærkesager som for eksempel et bedre arbejdsmiljø og kampen mod social dumping.

Læs også

Store forbund tavse

I Dansk Metal bekræfter man støtten, men ønsker hverken at oplyse det præcise beløb eller at svare på, hvorfor det er i medlemmernes interesse at hjælpe SF til valgsejr.

"Vi har ingen yderligere kommentarer," lyder det i en mail til Altinget. 

Heller ikke 3F oplyser beløbet, men bekræfter at pengene er givet fra forbundets afdelinger, som er selvstændige.

I presseafdelingen henviser man til fagforeningens hjemmeside, som beskriver, forbundskontoret ikke yder partistøtte, men kan støtte politiske initiativer, der er i medlemmernes interesser. 

Selv om der ikke længere er nogle formelle bånd mellem FH-fagbevægelsen og de politiske partier på venstrefløjen giver det stadig anledning til debat, når forbundene støtter politiske kampagner og valgkampe. 

Eksempelvis har valganalyser vist, at mange arbejdere stemmer på de borgerlige partier. I dag giver mange FH-forbund dog medlemmerne mulighed for at framelde sig partistøtten helt.

Folketingsvalg kostede over 10 millioner 

Udover de tre organisationer har SF fået en række bidrag fra en række af partiprofiler Lisbeth Bech-Nielsen, Karsten Hønge, Signe Munk, Kira Peter-Hansen og Margrete Auken.

Partiet har hentet 590.000 kroner i partiskat fra folketingsgruppen og 83.000 kroner fra partiets EU-parlamentsmedlemmer.

I alt har partiet indsamlet 3,3 millioner kroner i tilskud fra diverse organisationer og yderligere 402.000 kroner i tilskud fra private personer.

Udover folketingsvalget bød 2022 også på en folkeafstemning om forsvarsforbeholdet. 

SF brugte 10,4 millioner kroner på folketingsvalget og 880.000 på folkeafstemningen. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik W. Petersen

Forbundsformand, Blik- og Rørarbejderforbundet
vvs-montør og blikkenslager (Blikkenslagersvendenes A/S i Valby)

0:000:00