Løkke punkterer Vestagers prøveballon om en tredje kommissær-periode

Margrethe Vestager åbnede mandag selv for at fortsætte som kommissær endnu en periode, selvom hun er på orlov, fordi hun søger chefjobbet i EU's investeringsbank. Men den idé hælder Lars Løkke ned ad brættet.

Vestagers bemærkning om at fortsætte som EU-kommissær i en tredje periode faldt på Tænketanken Europas årlige konference i Industriens Hus i København. Her ses hun i samtale med netop Lars Løkke Rasmussen under 2019-udgaven af konferencen.
Vestagers bemærkning om at fortsætte som EU-kommissær i en tredje periode faldt på Tænketanken Europas årlige konference i Industriens Hus i København. Her ses hun i samtale med netop Lars Løkke Rasmussen under 2019-udgaven af konferencen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Esben Schjørring

Det var en hovedrystende udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), der mandag eftermiddag lukkede ned for Margrethe Vestagers bemærkninger om at vende tilbage til kommissærjobbet i Bruxelles.

"Hun (Vestager, red) har selv søgt en stilling for at blive direktør i EIB. Det bruger vi alt vores energi på. Det er vel ikke med henblik på, at hun ikke skal have stillingen? Undskyld mig, men det forekommer lidt underligt."

Udenrigsministeren henviser til, at Vestager i øjeblikket er på orlov fra sin stilling som EU's konkurrencekommissær, mens hendes ansøgning til jobbet som chef for EIB – Den Europæiske Investeringsbank – bliver behandlet.

"Jeg har taget Vestager ned som en dedikeret person, der gerne vil være direktør for EIB. Det bruger vi vores kræfter på. Det er derfor, hun for nærværende har orlov. Det er ikke langtidsholdbart hverken for hende eller for os eller for Europa, som har brug for en stærk kommissær, så det vil være rart, hvis man kunne få den sag afklaret."

Vestager vs. Calvino

Vestagers bemærkning om at fortsætte som EU-kommissær i en tredje periode faldt på Tænketanken Europas årlige konference i Industriens Hus i København.

Hun (Vestager, red) har selv søgt en stilling for at blive direktør i EIB. Det bruger vi alt vores energi på. Det er vel ikke med henblik på, at hun ikke skal have stillingen?

Lars Løkke Rasmussen (M)
Udenrigsminister

Det var under et liveinterview med tænketankens direktør, Lykke Friis, at Vestager i forbindelse med Indiens inspiration fra EU's GDPR-lovgivning åbnede for den mulighed.

"Det er derfor, et tredje mandat vil være en god ting, for det er først, når tingene bliver implementeret, at det virker. Én ting er at vedtage lovgivning. At gøre ting til virkelighed er 100 gange sværere, for så skal vi ændre adfærd."

Og da Lykke Friis konstaterede, at "du har fået cementeret og meldt ud, at det er den tredje periode, du går efter, ikke?", svarede Vestager:

"Jo," og fortsatte med at opregne, hvor politisk svær en fremtid EU går i møde, og at der er brug for dyb erfaring og evne til at finde løsninger.

"Det er nu, det bliver rigtig svært, hvor vi skal finde ud af at tale med hinanden på en ordentlig måde, så vi ikke øger polariseringen, men i stedet finder de balancer i dilemmaerne og de løsninger på problemerne, som vi har foran os. Og det kræver, at man trækker vejret dybt, helt ned i maven."

Det er en bemærkelsesværdig udtalelse fra Vestager, der har været på orlov fra kommissærposten siden 5. september i år, netop fordi det endnu ikke er afklaret, om hun får jobbet som chef for EIB.

Her vurderer Altingets Europa-analytiker, Thomas Lauritzen, at hendes værste rival til jobbet er den spanske finansminister, Nadia Calviño. Hvornår svaret kommer, vides ikke, men kilder i EU bemærker, at der torsdag er møde mellem EU's finansministre, og at det formentlig bliver en vigtig del af korridorsnakken der.

Læs også

Spørg Mette Frederiksen

Det spørgsmål har samtidig implikationer for dansk politik, hvor spekulationerne og spillet om, hvem der skal være dansk EU-kommissær, kan få betydning for ministerholdet i regeringen.

Såvel Dan Jørgensens (S), Morten Bødskovs (S) som Lars Løkke Rasmussens navn har været nævnt i den forbindelse. Ligesom det ikke er principielt udelukket, at Vestager kan få en tredje periode.

Men hvem regeringen peger på, ville Løkke Rasmussen ikke sige, da Altinget spurgte ham.

"Spørg statsministeren," siger Lars Løkke Rasmussen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Lykke Friis

Direktør, Tænketanken Europa, præsident, Kræftens Bekæmpelse, formand, Det Europæiske Råd for Udenrigsrelationer (ECFR)
master i europæiske studier (London. 1992), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1993), ph.d. (Københavns Uni. 1997)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024