Moderaterne vil have en ny vækstpagt for EU: Se de ti forslag her

Partileder Lars Løkke Rasmussen og hans EU-spidskandidat, Stine Bosse, har tirsdag morgen leveret deres bud på en ti-punksplan, der skal sætte gang i den økonomiske vækst i Europa. Se den her.

Stine Bosse (M) og Lars Løkke Rasmussen (M) har en plan. Den skal gøre EU mere konkurrencedygtig.
Stine Bosse (M) og Lars Løkke Rasmussen (M) har en plan. Den skal gøre EU mere konkurrencedygtig.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen
 1.  Køreplan mod mindre bureaukrati
  EU skal hurtigst muligt fremlægge en konkret plan for at opnå målet om 25 procent reduktion af bureaukratiet i 2030. Det skal betyde markant færre administrative byrder for europæiske virksomheder i fremtiden.
 2. Mere ens EU-regler på tværs af landene
  For at skabe bedre betingelser for erhvervslivet i EU skal der sikres mere ensartet implementering på tværs af medlemslandene frem for, at EU’s lovgivning implementeres på 27 forskellige måder.
 3. Turbo på godkendelser
  EU-Kommissionen skal indføre fast-track på godkendelser af alt fra vedvarende energiprojekter til nye bæredygtige fødevarer og produkter. Godkendelsestiden i EU skal ikke overgå tidsrammen for tilsvarende processer i sammenlignelige lande/områder uden for EU.
 4. Ny konkurrencefond
  Der etableres en konkurrenceevnefond, som er fælles finansieret af EU’s medlemslande med henblik på at tildele støtte til det europæiske erhvervsliv. Fonden kan med fordel tænkes sammen med allerede eksisterende fonde såsom Genopretningsfonden.
 5. Flere frihandelsaftaler
  EU skal arbejde for at indgå flere frihandelsaftaler hurtigst muligt for at udvide vækstpotentialet for virksomheder. Konkret skal EU hurtigst muligt indgå dialog med en lang række lande, særligt i det globale syd, hvor der stadig er store markeder, som EU ikke har aftaler med.
 6. Gang i EU’s kapitalmarkeder
  EU skal i højere grad udvikle det indre kapitalmarked for at give europæiske virksomheder adgang til meget mere kapital og frigøre flere midler til EU’s samlede vækst. EU skal give bedre mulighed for, at private investeringer kan placeres i EU på tværs af EU’s landegrænser, og det skal ske ved at nedbringe bureaukratiske forhindringer og barrierer i lovgivningen.
 7. Hent mere arbejdskraft
  EU skal indgå partnerskaber med lande udenfor EU med henblik på uddannelse og rekruttering af medarbejdere. Det skal både bidrage til at løse arbejdskraftsudfordringen i EU, men samtidig også bidrage til en bedre uddannet arbejdsstyrke i udviklingslande.
 8. ID-kort til arbejdstagere
  EU skal indføre et europæisk ID-kort for arbejdstagere for at sikre, at når der kommer flere medarbejdere fra lande udenfor Europa, så sker det under ordnede forhold.
 9. Flere penge til innovation
  EU skal øge midlerne i innovationsfonden – både frem mod 2030 om muligt og i det nye budget for fonden efter 2030. Moderaterne mener, at midlerne i EU’s innovationsfond skal øges fra 4 milliarder euro årligt til 5,5 milliarder euro årligt, hvilket svarer til en stigning fra 2,2 procent til 3 procent af BNP.
 10. Længere beskyttelse af opskriften på lægemidler
  EU fastholder den regulatoriske databeskyttelsesperiode på otte år i lægemiddelindustrien med henblik på at sikre mere lige konkurrencevilkår for den europæiske lægemiddelindustri i forhold til andre lande, i stedet for at forkorte den, sådan som EU-Kommissionen har lagt op til i det forslag til ny regulering af lægemidler, som ligger på bordet nu.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Stine Bosse

Kommende MEP (M), bestyrelsesmedlem i Allianz, Assistancebolaget og DNB
cand.jur. (Københavns Uni. 1987)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024