Om  
Hugo Frey Jensen
Hans Jørgen Whitta-Jacobsen
Charlotte Christiansen

Regeringen nedsætter inflationsudvalg

Regeringen udpeger nyt inflationsudvalg bestående af fire medlemmer herunder den tidligere nationalbanksdirektør Hugo Frey Jensen.

Inflationsudvalget skal komme med forslag til, hvordan den stigende inflationen kan afbødes ud at det medfører en pris-løn-spiral.
Inflationsudvalget skal komme med forslag til, hvordan den stigende inflationen kan afbødes ud at det medfører en pris-løn-spiral. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Rasmus Lauge Winding

Regeringen har nedsat et nyt inflationsudvalg, som skal komme med faglige anbefalinger om, hvordan inflationen kan håndteres bedst muligt.

Det oplyser Finansministeriet i en pressemeddelse.

Udvalget består af den tidligere direktør i Nationalbanken Hugo Frey Jensen, professor i økonomi ved Københavns Universitet Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, professor i finansiering ved Aarhus Universitet Charlotte Christiansen og lektor i økonomi ved Københavns Universitet Søren Hove Ravn.

"Lige nu oplever vi de højeste prisstigninger i 40 år. Det er noget, som alle danskere mærker i hverdagen. Vi har allerede lavet en række aftaler, som giver en hjælpende hånd til danskerne, og vi er klar til at se på mere hjælp," udtaler finansminister Nicolai Wammen i forbindelse med nedsættelsen af udvalget og fortsætter:

"Med de fire medlemmer af inflationsudvalget får regeringen et nyt perspektiv på inflationen og kan søge råd og vejledning fra nogle af landets fremmeste eksperter."

Læs også

Den danske inflation er steget fra 1,8 procent i august 2021 til 8,9 procent i august 2022. Det er dermed den højeste inflation siden år 1983.

Formanden for inflationsudvalget er føromtalte Hugo Frey Jensen. 

Udvalget skal have afsluttet sin rapportering i slutningen af 2022. 

Inflationsudvalgets opgaver
  • Afdække årsagerne til den aktuelt høje inflation, og hvilke udfordringer det fører med sig.
  • Belyse, hvordan købekraften hos forskellige typer af danske husholdningerne er påvirket af den høje inflation.
  • Undersøge, hvor stor en del af inflationen i Danmark, der skyldes udefrakommende faktorer, og hvor stor en del, der skyldes det indenlandske kapacitetspres.
  • Undersøge, hvilken udvikling der kan forventes for inflationen i de kommende år.
  • Afdække, hvordan konsekvenserne af den høje inflation kan afbødes, uden at det skubber yderligere på inflationen, herunder tiltag målrettet dem, der har mindst.
  • Belyse, om der er veje til at nedbringe inflationen, uden at det fører til markant lavere vækst og beskæftigelse samt væsentligt højere ledighed.

Kilde: Finansministeriet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hugo Frey Jensen

Fellow, Kraka, fhv. nationalbankdirektør
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1984)

Hans Jørgen Whitta-Jacobsen

Professor, Økonomisk Institut, Københavns Uni., fhv. overvismand, De Økonomiske Råd
cand.polit. (Københavns Uni. 1984), ph.d. i økonomi (1989)

Charlotte Christiansen

Professor ved Aarhus Uni., ph.d. (empirisk finansiering)
Cand.oecon. (Aarhus Uni. 1997)