Debat

SMVdanmark: Dansk iværksætteri behøver øjeblikkelig politisk hjælp

Iværksætteriet i små og mellemstore virksomheder har akut behov for politisk handling. En ny regering bør indkalde til iværksætterforhandlinger inden for 100 dage, skriver Kasper Munk Rasmussen. 
 

Erhvervsminister Simon Kollerup har tidligere luftet forslaget om lovbestemte, kortere betalingsfrister for iværksættere. Flere af disse forslag er der generelt bred opbakning til i Folketinget, men de har nu samlet støv, imens Danmark er gået glip af over 30.000 nye iværksættere.
Erhvervsminister Simon Kollerup har tidligere luftet forslaget om lovbestemte, kortere betalingsfrister for iværksættere. Flere af disse forslag er der generelt bred opbakning til i Folketinget, men de har nu samlet støv, imens Danmark er gået glip af over 30.000 nye iværksættere.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kasper Munk Rasmussen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

De fleste kan blive enige om, at vi skal have flere iværksættere i Danmark. Iværksætteri bringer da også kun gode resultater med sig i form af nye jobs, højere produktivitet end deres etablerede konkurrenter, og så tilbyder iværksættervirksomheder deres medarbejdere en højere løn.  

Derfor var vi fulde af håb, da erhvervsminister Simon Kollerup (S) i efteråret 2020 luftede snarlige forhandlinger om forbedrede vilkår for iværksætteri.  

Disse forhandlinger er imidlertid stadig – to år efter den oprindelige plan – ikke landet, og meget tyder på, at de heller ikke gør det inden et folketingsvalg. Det er en skam, for iværksætteri er med til at gøre os alle sammen rigere og klogere som samfund.

Temadebat

Hvordan gør vi iværksætterlivet mere attraktivt?

Erhvervsminister Simon Kollerup har udskudt de politiske iværksætterforhandlingerne flere gange over de sidste par år, og nu står vi overfor et valg, og dermed også afslutningen på valgperioden. Altinget Erhverv gør derfor status på Folketingets og regeringens indsats på iværksætterområdet de sidste tre år og ser frem mod næste valgperiode.

Hvordan har iværksætterne været stillet de sidste tre år? Hvad har konsekvenserne været af de udskudte politiske initiativer? Og hvad skal en kommende regering gøre for at hjælpe iværksættere?

Hvis du ønsker at deltage i debatten, er du velkommen til at skrive til [email protected].

Forbedrede vilkår for iværksættere haster da også, hvis vi ikke vil sakke endnu længere bagud i det europæiske kapløb om nye virksomheder, idéer og jobs. Danmark er det EU-land med næstfærrest selvstændige blandt beskæftigede – kun Tyskland har en lige så lav andel.

Selv blandt de virksomheder, som faktisk starter i Danmark, er det de færreste, der overlever. Kun cirka hver tredje nystartet iværksætter overlever fem år i Danmark. I Sverige hedder tallet godt 60 pct. Den store forskel illustrerer, at det ikke kun er tilfældigheder, den er gal med.  

Det er dyrt at have dårlige regler 

En af de helt store udfordringer for iværksættere lige nu er at skaffe kapital til vækst og opstart.

Derfor foreslår vi i SMVdanmark i et iværksætterudspil at gøre det lettere at få en erhvervskonto og give nemmere adgang for anpartsselskaber til crowdfunding.

Danmarks Nationalbank spår negativ vækst i BNP i 2023. Det har derfor sjældent været vigtigere at skabe de gode vilkår for det, vi skal leve af i fremtiden.  

Kasper Munk Rasmussen
Chefkonsulent, SMVdanmark

Selv har Simon Kollerup tidligere luftet det fornuftige forslag om lovbestemte, kortere betalingsfrister. Flere af disse forslag er der generelt bred opbakning til i Folketinget, men de har nu samlet støv, imens Danmark er gået glip af over 30.000 nye iværksættere ifølge Ase.

Uret tikker, for det er dyrt at have regler, der er dårlige. Hver dag, vi venter, er der iværksættere, der styrtbløder. Vi har brug for ikke bare at standse blødningen men i stedet gøre en konkret forskel for iværksættere, og det haster. 

Forslag og visioner er ikke en mangelvare, men vi har brug for politisk handling. Danmarks Nationalbank spår negativ vækst i BNP i 2023. Det har derfor sjældent været vigtigere at skabe de gode vilkår for det, vi skal leve af i fremtiden.  

Vi har forståelse for, at vi er kommet tæt på et valg, og at forhandlinger om iværksætteri derfor ikke er sådan lige at lande. Men uanset hvilken farve regeringen har efter et valg, vil vi kraftigt opfordre til, at iværksætteriforhandlinger kommer højt på den politiske prioriteringsliste.  

Faktisk vil vi gå så langt som til at sige: Nu har vi talt om det i flere år - Inden de første 100 dage skal der være indkaldt til forhandlinger, hvis man altså vil bryste sig af at ville gøre noget godt for iværksættere.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Munk Rasmussen

Chefkonsulent og uddannelseschef, SMVdanmark

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00