Debat

Tech-iværksættere i opråb: Regeljungle spænder ben for gunstigt iværksættermiljø

Et gunstigt miljø for tech-iværksættere fordrer, at vi gør op med landskabet af regler og krav, som er opfundet af et politisk univers uden forbindelse til virkelighedens erhvervsliv, skriver Werner Valeur og Nichlas Walsted som et indspark til den kommende iværksætterstrategi.

Tech-iværksættere spiller en afgørende rolle i at løse fremtidens samfundsudfordringer. Men det fordrer et miljø, der giver mulighed for at udfolde iværksætteriets potentiale, skriver Werner Valeur og Nichlas Walsted.
Tech-iværksættere spiller en afgørende rolle i at løse fremtidens samfundsudfordringer. Men det fordrer et miljø, der giver mulighed for at udfolde iværksætteriets potentiale, skriver Werner Valeur og Nichlas Walsted.Foto: pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forhandlingerne om en ny iværksætterstrategi nærmer sig, og det er derfor på tide at sætte fokus på nogle af de støtteordninger, der allerede eksisterer – og om flere skal søsættes?

I Danmark skal vi nemlig leve af nytænkning, innovation og kreative løsninger for at løse de samfundsudfordringer, vi står overfor.

Som tech-iværksættere spiller vi en afgørende rolle i denne udvikling ved at drive landet fremad, skabe jobmuligheder og bidrage til økonomisk vækst. Men selvom Danmark har potentialet til at blive et teknologisk fyrtårn, spænder et kludetæppe af regler og forhindringer gang på gang ben for det danske iværksættermiljø.

Statistikker viser, at kun halvdelen af alle tech-startups overlever fem år. En af de primære årsager er det komplekse og uoverskuelige reguleringsmiljø, som på egen hånd dræber 20 procent af alle tech-startups.

Administrative benspænd

Tech-iværksætteri udgør en vigtig brik for samfundet og bidrager til at bryde med traditionelle industrier, skabe nye løsninger og optimere vores hverdag inden for alt fra sundhed, klima til transport.

Danmark har allerede bevist, at vi har talent og idéer til at være et førende land inden for teknologisk innovation

Werner Valeur og Nichlas Walsted
Hhv. CEO, Wolfpack A/S og CEO, Swap Language

Men for at skabe flere succeshistorier, kræver det, at vi får klart overblik over mulighederne og reglerne for at starte og drive en virksomhed.

Vi må nok erkende, at der mange regler i Danmark, og selvom der er en række forskellige ordninger, så mangler der gennemsigtighed omkring hvilke muligheder, der kan underbygge ens succes og ikke mindst klarhed omkring de juridiske vilkår for iværksættere.

Eksempelvis gælder det, at når man køber kaffe til en virksomhedsejers eget forbrug, skal det bogføres på én måde, mens kaffe indkøbt til kunder, skal bogføres på en anden og videresalg på en tredje måde. Og alle sammen med tre forskellige momsfradrag. 

Det stiller enorme administrationskrav til iværksættere at navigere i de mange regler. Og kaffeindkøb er formentlig det mindste af mange problemer ved at drive egen virksomhed.

Overblik over branchens muligheder

Derfor er det afgørende, at vi som samfund skaber et mere gunstigt miljø for tech-iværksættere. At vi gør op med landskabet af regler og krav, som er opfundet af et politisk univers uden forbindelse til virkelighedens erhvervsliv.

Vi bør etablere og synliggøre eksisterende støtteordninger og mentorprogrammer, der kan hjælpe iværksættere med at navigere i det komplekse landskab af regler og krav, som er opfundet ud af et politisk univers.

Og vi bør skabe dialog og samarbejde mellem iværksættermiljøet, myndighederne og etablerede virksomheder for at identificere og adressere de største udfordringer, der konfronterer tech-iværksættere, så vi kan udvikle politikker og initiativer, der fremmer iværksætteri og innovation.

Læs også

Derudover skal vi uddanne både iværksættere og offentligheden i de muligheder og udfordringer, der er forbundet med tech-iværksætteri. Det vil nedbryde barrierer og fordomme og fremme en kultur, der værdsætter innovation og risikovillighed.

For tech-iværksættere spiller en afgørende rolle i at løse fremtidens samfundsudfordringer. Men det fordrer et miljø, der giver mulighed for at udfolde iværksætteriets potentiale.

Danmark har allerede bevist, at vi har talent og idéer til at være et førende land inden for teknologisk innovation. Men det kræver, at vi fra politisk side prioriterer en kultur, der opmuntrer til risikovillighed og belønner nyskabelse. At vi skaber et Danmark, der – også inden for iværksætteri og innovation – går forrest i fremtiden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00