Wammen inviterer til kaffe og forhandlinger efter konflikt om store bededag

Efter en hård konfrontation om forsvarsforliget og store bededag har regeringen nu inviteret alle Folketingets partier til drøftelser i Finansministeriet i et forsøg på at få processen tilbage på sporet. "Vi synes ikke, regeringen skal køre videre med et smalt flertal," siger Radikale, der var første parti på pletten.

Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Der blev lettet lidt på speederen i konflikten mellem SVM-regeringen og den samlede opposition, da statsminister Mette Frederiksen torsdag – i en pause under Folketingets maratondebat – fortalte, at alle Folketingets partier nu vil blive inviteret til møde i Finansministeriet.

Her skal partierne diskutere, hvordan det fremtidige forlig om det danske forsvar skal finansieres.

"Vi starter i dag drøftelser med alle Folketingets partier om, hvordan vi kan styrke dansk forsvar og sikkerhed og den økonomiske ramme, der skal være for det," siger Nicolai Wammen ifølge DR.

Forhandlinger om et nyt forsvarsforlig har den seneste uge dannet ramme om ophedede diskussioner mellem regeringen og oppositionen på Christiansborg.

Men nu er der sat over til kaffe og en god politisk snak i Finansministeriet.

"Formålet er – ovenpå et par dage, hvor bølgerne er gået højt – at sætte os ned på god dansk maner og drikke en kop kaffe," sagde Nicolai Wammen på vej ind til forhandlingerne.

Ved sin side havde han økonomiminister Troels Lund Poulsen (V). Forsvarsminister og vicestatsminister Jakob Ellemann-Jensen deltager ikke i drøftelserne fredag, da han er i Tyskland til møde med Nato-forsvarsministrene på Ramstein-basen i Tyskland.

Om regeringen fortsat holder fast i Ellemanns krav om, at man skal stemme ja til at afskaffe store bededag, hvis man vil deltage i realitetsforhandlinger og den endelige aftale, er fortsat et åbent spørgsmål. 

Læs også

R: Bededags-billetten er droppet

Radikale var det første parti i Finansministeriet fredag formiddag.

Partiet går til forhandlingerne med et budskab om, at der skal være "bred opbakning til forsvars- og sikkerhedspolitikken".

Det fortæller finansordfører Samira Nawa til Altinget.

"Det var hele grundlaget for, at vi i går fremlagde en alternativ finansiering sammen med de otte andre oppositionspartier. Det kan lade sig gøre at se andre steder hen i forhold til finansiering. Vi synes ikke, regeringen skal køre videre med et smalt flertal, for det er vores soldater og vores sikkerhed, det handler om," siger hun.

Tirsdag gik de sammen om en fælles erklæring, hvor de bad regeringen om at droppe kravet om en afskaffelse af store bededag som adgangsbillet til næste forsvarsforligskreds.

Torsdag morgen fremlagde partierne et samlet bud på en finansiering, hvor store bededag ikke bliver sløjfet.

Her peger partierne på en ny prioritering af offentlige investeringer, en overfinansiering i aftalen om vinterhjælp samt en sanering af erhvervsstøtteordningerne som kilder til finansiering.

Trods Wammens melding, er det forsat et åbent spørgsmål, om det i realiteten fortsat er et krav, at man skal nikke ja til at afskaffe store bededag, hvis man vil være med i det endelige forlig.

Ifølge Samira Nawa er der meget, der tyder på, at adgangskravet om fjerne store bededag er droppet fra regeringens side.

"Det er min opfattelse, at bededagsbilletten allerede er droppet i og med, at det var noget, man skulle sige ja til for overhovedet at være med til forhandlingerne om forliget. I og med, vi skal mødes med repræsentanter fra regeringen, så opfatter jeg det som om, at regeringen er klar til at se på alternativ finansiering."

Fra Folketingets talerstol torsdag aften lød det sådan her fra statsminister Mette Frederiksen:

"Vi forlanger altså ikke, som Hr. Karsten Hønge (politisk ordfører for SF red.) siger, at man skal spise en skovsnegl eller andet for at være med i hulen, men det er måske meget godt, at man er med til at bygge hulen, hvis man også gerne vil være med til at sidde inde i den derefter."

Tilbage på sporet

Ifølge Altingets forsvarsredaktør, Andreas Krog, er møderne i Finansministeriet et bevis på, at "forløbet er ved at være tilbage på sporet".

"Det begynder at ligne et normalt forløb, som alle egentlig havde regnet med, før det hele kørte af sporet. Nu kommer partierne ind en efter en for at fortælle, hvordan de synes, pengene skal findes. Det er derfor, det foregår hos Wammen i Finansministeriet," siger han.

De seneste dages skærmydsler bunder ifølge forsvarsredaktøren i, at især SF, Radikale og Konservative har en stor interesse i at komme med i det endelige forlig.

Med det nationale kompromis fra marts sidste år var partierne med til at aftale, at der skal skrues gevaldigt op for forsvarsbudgetterne som følge af Putins krig i Ukraine.

I regeringsgrundlaget blev det aftalt, at Danmark skal bruge to procent af BNP på Forsvaret allerede i 2030.

"Hvis du ikke er med i forliget, er du sat udenfor dansk forsvarspolitik de næste otte eller ti år. Det er forligskredsen, der tager alle beslutninger om materielanskaffelser og justeringer undervejs. Partierne, der står udenfor kredsen, kan groft sagt kun få informationer ved paragraf 20-spørgsmål og samråd. Og så drejer det sig jo om enormt mange penge," siger Andreas Krog. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Samira Nawa

MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 2014)

0:000:00