Kommentar af 
Peter Skov-Jakobsen

Biskop hjemvendt fra Kenya: Det er fristende at opgive troen på, at bistand gør en forskel

Nogen vil sige, at vores bistandsprojekter i verdens fattige lande ikke hjælper. Men efter at have set, hvordan fattigdom kan slukke lyset i øjnene på mennesker, er min politiske og økonomiske tålmodighed blevet genantændt, skriver Peter Skov-Jakobsen.

Selvfølgelig tænkte jeg opgivende et par gange: “Hvad skal det nytte? Kan der rettes op på disse tilstande eller er alting udsigtsløst?”, skriver biskop Peter Skov-Jakobsen.
Selvfølgelig tænkte jeg opgivende et par gange: “Hvad skal det nytte? Kan der rettes op på disse tilstande eller er alting udsigtsløst?”, skriver biskop Peter Skov-Jakobsen.Foto: Betina Garcia/Ritzau Scanpix
Peter Skov-Jakobsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For nylig var jeg på en rejse med Folkekirkens Nødhjælp til Kenya, hvor vi har større udviklingsprojekter. Efter rejsen er jeg naturligvis blevet spurgt ind til, hvordan turen var, men når jeg skal svare, lægger forlegenheden sig ind over mig.

Hvad siger man, når man i en uge har været vidne til forskellige grader af fattigdom? Jeg har aldrig set mennesker leve under sådanne vilkår før. Det jeg så, ligger i den helt anden ende af skalaen end min hverdag i København, og det er, som om ordene ikke slår til.

Det gør den politiske idé og handling heller ikke. Man kan rulle mange tal og fakta ud, der belyser den virkelighed, som man kan se i Kenya. Det er ikke ud af foragt for disse oplysninger, at jeg vil forsøge mig med nogle enkle indtryk, men jeg tror, de vil forfølge mig resten af mit liv. 

I den forbindelse er jeg kommet i tanke om et par centrale tekster fra min kulturelle og religiøse tradition, som jeg aldrig mere kan læse uden at sende tankerne til Kenya. 

Vi fløj op nord på i landet ved Turkana Søen. Vi kørte gennem det helt udtørrede landskab. Klimakrisen viser her sit frygtelige ansigt. Hvordan chaufførerne finder vej, aner jeg ikke. Vejskilte er der ikke noget af.

Så spurgte vi pigerne. De anede ikke, hvad de skulle svare. Jeg synes, at der stod skrevet i deres øjne: “I har lige talt med vores mødre, og I kan ikke se, at vi skal være koner og føde børn?”

Peter Skov-Jakobsen
Biskop, Københavns Stift

Landskabet bar på alle måder præg af den manglende regn. De så nu ind i den sjette regntid, der kun gav minimal regn. I tre år er deres jord udmarvet og udpint. Det ligner en ørken. Ikke én afgrøde at se.

In the middle of nowhere lå der en skole, som er et af vores projekter. Børnene myldrede rundt foran klasseværelserne, da vi ankom. Der var en skoleleder og nogle forældre (skolebestyrelsen) til at tage imod os og fortælle om skolen. Det var en daglig kamp at få børnene frem til skolen. En daglig kamp at overtale forældrene til, at det er fremtiden med kundskaber. En noget større kamp, når det handler om at få pigerne frem.

Vi gik fra klasseværelse til klasseværelse og hilste på. De seks-niårige grinede, smilede og var nogle skønne spilopper. De reagerede på grimasser og øjenkontakt. De var legende børn uden anelse om, at verden kunne være meget anderledes.

Vi spurgte de 10-11-årige, hvad de gerne ville. Det havde de nogle ideer om. En dreng grinede over hele hovedet og sagde “pilot” – og alle lo med i drømmeordene.

Så spurgte vi pigerne i den samme klasse. De anede ikke, hvad de skulle svare. Jeg synes, at der stod skrevet i deres øjne: “Hvad spørger I om? Er I fuldstændig uden fornemmelse for vores tilværelse? I har lige talt med vores mødre, og I kan ikke se, at vi skal være koner og føde børn? Det er vores fremtid!”

Vi spurgte til noget helt uden for deres verden. Tanken, om at livet som mor kunne kombineres med kundskaber, erhverv og uddannelse, var fremmed.

Da vi kom op til de ældste, var det tydeligt, at lyset i øjnene var slukket. Drenge eller piger. De lignede deres forældre. De var vant til at leve under den bagende sol (den dag var der 40 grader). De var vant til ikke at ane ved dagens begyndelse, om der var mad senere. De bar alle tegn på forkert ernæring og sult.

Læs også

Lidt senere samme dag besøgte vi en landsby, hvor der var blot en smule vand. Her gik man sammen, og på god andelsmaner dyrkede man jorden, og afgrøderne piblede frem.

Ludfattigt var det stadig, men stemningen var en helt anden. Børnene sprang rundt på en helt anden måde. De grinede ad os. Havde aldrig set noget lignende som os. Du godeste! Sikke en størrelse og sikke en farve og et besynderligt hår. Kunne sådan en mon holde i hånd?

Sådan et lille grinende barn tog mig resolut i hånden. Vi talte med hinanden og forstod med øjne og grimasser. Han så på mig med store øjne og sagde noget, der lød som “help me”. Selvfølgelig gjorde han ikke det. Det må være noget i min sociale, kulturelle, religiøse og politiske tradition, der fik mig til at høre det. Med hans fem år havde han bestemt aldrig hørt engelsk.

Hele dagen havde vi kørt på jordveje. Ikke et eneste stykke asfalt. Stadig ingen vejskilte. Masser af huller og vandløb, der ikke længere var.

På andendagen kørte vi længere mod nord for at besøge en flygtningelejr med 250.000 indbyggere og et “hosting community” på den anden side af vejen, der var næste lige så stor. Vejen var bygget af kineserne og betød, at lastbilerne kunne transportere hurtigere og enklere.

Jeg tror ikke, Margaret var en dag over 30. Hun var mor til ni børn. Hendes smil og humor stod i kontrast til det, vi havde set den første dag

Peter Skov-Jakobsen
Biskop, Københavns Stift

Vi besøgte Margaret. Hun viste os, hvad man kan gøre med “net-drivhuse”. Hun var blevet hjulpet til det første, og hun havde skabt et smukt bed med grønne gevækster, som hun kunne leve af og sælge lidt af.

Hun havde tjent så meget, at hun kunne investere i et net-drivhus mere. Nettet holdt geder og høns væk fra afgrøderne. Blot den lille velstandsforbedring betød, at vi talte med et menneske med tændte øjne, smil og humor.

Med stolthed viste hun os sine hænders værk. Jeg tror ikke, Margaret var en dag over 30. Hun var mor til ni børn og de to yngste stavrede rundt om os. Hendes smil og humor stod i kontrast til det, vi havde set den første dag, og jeg kom i tanke om: “Når I høster kornet i jeres land, må du ikke høste helt ud til kanten af din mark, og hvad der ligger tilbage, når du har høstet, må du ikke samle ind. Din vingård må du ikke plukke ren, og nedfaldne druer i din vingård må du ikke samle op, dem skal du efterlade til den trængende og den fremmede. Jeg er Herren din Gud” (3. Mosebog 19,9-10).

Vi må ikke udpine jorden. Vi må i vores effektivitet ikke ødelægge skabningen. Men klimakrisen leves der med hver dag i Kenya, og man ved, at for hvert fældet træ skal der plantes mange flere, hvis man vil have en fremtid.

Selvfølgelig har jeg mødt mennesker efter turen, der siger: “Opgiv de projekter. Det hjælper ikke noget.”

Peter Skov-Jakobsen
Biskop, Københavns Stift

Det handler om at skabe blot en lille økonomi, der kan hjælpe den enkelte videre og give modet til fremtiden. Det handler om at lave mad på ildsteder, der sparer træ ligesom det handler om at udnytte vandet fuldstændigt. Det handler om aldrig at være mere grådig, end at der er nok til den fattige og den fremmede. Det handler om at rive marken let, som vi synger om det – ikke udpine jorden. 

Selvfølgelig tænkte jeg opgivende et par gange: “Hvad skal det nytte? Kan der rettes op på disse tilstande eller er alting udsigtsløst?” Selvfølgelig har jeg mødt mennesker efter turen, der siger: “Opgiv de projekter. Det hjælper ikke noget.” 

Men så kommer jeg i tanke om en anden tekst fra den tradition, som jeg er opdraget i: “For jeg var sulten, og I gav mig noget at spise, jeg var tørstig, og I gav mig noget at drikke, jeg var fremmed, og I tog imod mig, jeg var nøgen, og I gav mig tøj, jeg var syg, og I tog jer af mig, jeg var i fængsel, og I besøgte mig.” (Matthæusevangeliet 25,35-36).

Læs også

Vi bliver nødt til at holde fast i håbet. Jeg ved godt, at der er mange besynderlige (for ikke at sige umulige) politiske systemer, og at man må arbejde sammen med alle slags.

Men efter at have set, hvordan fattigdommen kan slukke lyset i øjnene på mennesker, og efter at have set Margaret i øjnene og set, hvordan blot små velstandsforbedringer kan hjælpe til at forøge livsmulighederne, vil jeg minde mig selv om de mennesker – og jeg vil også slå til lyd for demokrati og menneskerettigheder og komme med en lang politisk og økonomisk tålmodighed. Vi taler om menneskeliv.

Nødhjælp skal der til, når hungerkatastrofer, oversvømmelser og jordskælv ødelægger menneskers liv. Udviklingshjælp skal der til for at gøre verden til et bedre sted for alle.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Skov-Jakobsen

Biskop, Københavns Stift, rådsformand, Folkekirkens Nødhjælp, formand, Grænseforeningen
cand.theol. (Københavns Uni. 1993), MA (University of Hull 1992)

0:000:00