Analyse af 
Paula Larrain

Er stat og kirke stadig enige om kristne værdier?

Flere biskopper kritiserede regeringen for ukristelig politik og blev udfordret af kirkeministeren, hvorefter statsministeren inviterede sig selv til bispemøde for at understrege, at Danmark er bygget på kristne værdier. En usædvanlig uge for forholdet mellem stat og kirke.

Statsminister Mette Frederiksen til bispemøde i Ribe. Her flankeret af biskop Elof Westergaard, som var vært og Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen, som var ordstyrer.
Statsminister Mette Frederiksen til bispemøde i Ribe. Her flankeret af biskop Elof Westergaard, som var vært og Københavns biskop, Peter Skov-Jakobsen, som var ordstyrer.Foto: Folmer Iversen
Paula Larrain

Først vakte biskopperne opsigt ved åbent at kalde den danske flygtningepolitik for ukristelig og i strid med næstekærligheden.

Så vakte kirkeministeren opsigt ved at gå i rette med biskopperne. Og herefter inviterede statsministeren sig selv til møde hos det samlede bispekollegie.

Det hele foregik ganske fredeligt og måske endda fordrageligt, men det var alligevel helt usædvanligt for ikke at sige historisk. For så længe historiker Tim Knudsen kan huske tilbage, kan han ikke mindes, at en socialdemokratisk statsminister er mødtes med de samlede biskopper for at rose dem for deres indsats for de kristne værdier. Ja, det er endda heller ikke ret socialdemokratisk i det hele taget at tale om ”kristne værdier” bemærkede han over for Kristeligt Dagblad.

Altinget logoEtik og Tro
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget etik og tro kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00