Fra "udslettelse af kristne værdier" til "homofobisk": Det har Kristendemokraterne sagt om kønsneutrale ægteskaber

Mens Kristendemokraterne i årevis af princip har været imod en ligestilling af vielsesritualet for homo- og heteroseksuelle, har den nye formand for Kristendemokraterne, Jeppe Hedaa, skiftet kurs. Få overblikket over tidligere udtalelser fra KD om kønsneutrale ægteskaber.

Det er en "homofobisk udtalelse", at der i Kristendemokraternes principprogram står, at et perfekt ægteskab er mellem en mand og en kvinde, siger KD's nye formand, Jeppe Hedaa. Derfor skal den fjernes. 
Det er en "homofobisk udtalelse", at der i Kristendemokraternes principprogram står, at et perfekt ægteskab er mellem en mand og en kvinde, siger KD's nye formand, Jeppe Hedaa. Derfor skal den fjernes. Foto: Altinget
Lærke Møller Hansen

"Ægteskabet mellem mand og kvinde anses for den bedste samlivsform."

Det er ordene, som har været nedfældet i Kristendemokraternes principprogram, og en holdning, som flere medlemmer af partiet har prædiket.

I hvert fald indtil nu.

For Kristendemokraternes nye formand, Jeppe Hedaa, har valgt at fjerne formuleringen fra hjemmesiden. Helt bevidst.

I et interview med Altinget afliver han mærkesagen og kalder det for en "homofobisk udtalelse".

"Der er en grænse for, hvor langt politikere skal bevæge sig ind på folks matrikler. Jeg har alt for mange homoseksuelle venner til, at jeg kan stå ved det der. Det går ikke. Vi skal ikke besserwisse på folks seksualitet, det er fuldstændig upassende," siger han til Altinget Etik & Tro.

Læs også

Få et overblik over, hvordan tidligere formænd og næstformænd har udtalt sig om spørgsmålet om kønsneutrale ægteskaber siden 2011.

"Det gør mig bekymret"

I 2012 fremlagde regeringen et lovforslag om ægteskab mellem to personer af samme køn. Og det forslag er adskillige gange blevet mødt med massiv modstand fra Kristendemokrater.

Folket skal have ret til at vælge et samliv mellem to af samme køn, men kønsneutrale ægteskaber kan skabe kønsusikre børn, lød det blandt andet fra den daværende næstformand i Kristendemokraterne, Egon Jakobsen, i et debatindlæg i Nordjyske 11. februar 2012.

"Det gør mig bekymret, at bemærkningerne til lovforslaget indeholder ord som 'yderligere tiltag-, 'ligestilling [...] på det familieretlige område' og 'navnlig reglerne om faderskab'. For hvad gemmer der sig bag disse sætninger?" skrev han og uddybede:

"Jeg er bange for, at børn kan miste friheden til at udvikle en 'sund og afbalanceret seksual-identitet'. Lovforslagets ord om ligestilling vil medføre, at to af samme køn har ret til/krav på at adoptere børn. Og det vil i sagens natur få konsekvenser, der strider direkte mod psykologernes opfordring til både mandlige og kvindelige relationer i opvæksten."

"Kønsneutrale ægteskaber er et angreb på naturretten"

Også i et debatindlæg i Sjællandske Medier 10. marts 2012 protesterede den tidligere næstformand i Kristendemokraterne Egon Jakobsen mod lovforslaget om ægteskab mellem to af samme køn. Han pointerede dog samtidig, at Kristendemokraterne ikke vil blande sig i måden, folk indretter deres liv på.

Kønsneutrale ægteskaber er et angreb på naturretten, et angreb på den personlige frihed og et angreb på religionsfriheden.

Egon Jakobsen
Tidligere næstformand i Kristendemokraterne

"Kønsneutrale ægteskaber er et angreb på naturretten, et angreb på den personlige frihed og et angreb på religionsfriheden," skriver Egon Jakobsen i debatindlægget.

Og han betegnede lovforslaget både som et problem for kristne og muslimer.

"Lovforslaget anfægter med andre ord religionsfriheden. I al fald kan muslimer og kristne få problemer, fordi både Koranen og Bibelen siger, at ægteskabet er en institution for mand og kvinde."

"Nyt homofili-ritual"

Omkring 400.000 medlemmer af Folkekirken skulle efter sigende have følt sig så krænket i deres tro, at de overvejede at melde sig ud af Folkekirken som følge af forslaget om kønsneutrale ægteskaber.

Det skrev formand for Kristendemokraterne Per Ørum Jørgensen, der dengang kaldte det for et "nyt homofili-ritual".

Han var landsformand for Kristendemokraterne fra oktober 2011 til oktober 2012.

"Hvis regeringens forslag om kønsneutrale ægteskaber vedtages, indføres der i realiteten en ny forståelse af ægteskabet," udtalte han til det nu hedengangne kirkemedie udfordringen.dk.

Læs også

"Krænker religionsfriheden"

I april 2012 truede Kristendemokraterne regeringen med en retssag mod lovforslaget om vielser af homoseksuelle, da partiet dengang mente, at det var i strid med den danske grundlovs bestemmelser om regionsfrihed.

"I realiteten omdefinerer forslaget på afgørende vis ægteskabet og dets religiøse forankring. Forslaget er et forsøg på lovgivning om, hvordan man skal opfatte ægteskabet. Dermed griber forslaget ind i det religiøse liv på en måde, der krænker religionsfriheden," sagde daværende partiformand Per Ørum Jørgensen 8. april 2012 ifølge BT.

"Et ateistisk og kønsløst samfund"

Thorning-regeringen trampede på kristendommens værdier med forslaget om kønsneutrale ægteskaber, sagde formand for Kristendemokraterne Per Ørum Jørgensen i en pressemeddelelse ifølge DR 4. juni. 2012.

Danmark bliver et mere egoistisk, kynisk og materialistisk land, hvis de kristne værdier bliver udslettet.

Per Ørum Jørgensen
Tidligere formand for Kristendemokraterne
"Danmark bliver et mere egoistisk, kynisk og materialistisk land, hvis de kristne værdier bliver udslettet. Thornings regering har systematisk forsøgt at udrydde vores fælles kristne kulturarv med forslag om kønsneutrale ægteskaber, afskaffelse af helligdage, skat på ægteskab og afskaffelse af obligatorisk kristendomsundervisning på læreruddannelserne," lød det fra formanden Per Ørum Jørgensen i en pressemeddelelse ifølge DR:

"Regeringens værdipolitik lægger stadig mere vægt på et ateistisk og kønsløst samfund ud fra en holdning om, at alt er lige godt."

"Der er ingen 'frihed, lighed og fællesskab'"

Hvor det tidligere var tilfældet, at seksuelle mindretal måtte kæmpe for rettigheden til at leve i fred, skal alle andre i dag underlægges det seksuelle mindretals holdninger, skrev landsformand for Kristendemokraterne Stig Grenov og byrådsmedlem for Kristendemokraterne Kristian Andersen i et debatindlæg i Kristeligt dagblad 22. september 2018.

Med en stikpille til den daværende statsminister for Venstre, Lars Løkke Rasmussen, kritiserede de ham for ikke at levne plads til dem, der tænker anderledes.

"Der er ingen 'frihed, lighed og fællesskab', når han kalder ens menneskesyn "forstokket", bare fordi man ikke omfavner hans opfattelse af homoseksuelle ægteskaber, og at køn skulle være en social konstruktion," skriver Stig Grenov og Kristian Andersen og tilføjer:

"Først vrider en kirkeminister fra Radikale Venstre armen om på civilsamfundet og kræver, at folkekirkens ægteskabssyn synkroniseres med den røde regerings hoved. Så udtaler Socialdemokratiets næstformand Mogens Jensen, at præster skal tvinges til at vie homoseksuelle. Alle skal totalt underkaste sig den rette hellige forståelse af 'mangfoldighed'."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Hedaa

Partiformand, Kristendemokraterne, Bestyrelsesformand, 7N, bestyrelsesmedlem, B.93 prof, One Life Foundation
HH (1981 Niels Brock), Løjtnant (1983 Livgarden)

0:000:00