Indre Mission om offentlige midler: "Nogle penge kan være for dyre at tage imod"

Indre Mission driver en civil organisation med en årlig omsætning på et tocifret millionbeløb stort set uden offentlig støtte. Og det er et meget bevidst valg. Friheden til at gøre tingene som man vil uden at skulle hænge sig i rapportering og dokumentation vejer tungere end penge og muligheden for hurtig vækst.

Foto: Indre Mission
Gitte Skotby-Young Ballenstedt

Jens Medom Madsen, Generalsekretær for Indre Mission, er ikke i tvivl: Hvis Indre Mission, som han udtrykker det, gjorde sig "lidt mere lækre" i bestemte sammenhænge, ville de sagtens kunne få andel i flere offentlige støttekroner. 

”Men vi vægter friheden i eget hus. Til at gøre tingene som vi gerne vil. Vi skal ikke stå til regnskab over for satsmidler eller lignende for at fastholde en bestemt profil,” siger han.

Indre Mission driver en mængde forkyndende og sociale aktiviteter målrettet til børn, familier, ældre, flygtninge singler og udsatte – alt sammen finansieret af: private donationer (38 procent) testamenter (27 procent) overskud fra Indre Missions virksomheder (forlag, rejser, hoteldrift samt genbrugsbutikker – tilsammen 29 procent). Kun 5 procent af organisationens indtægter på mellem 35-43 millioner kroner om året (2016-2020 – dog med et dyk i 2020 pga coronarelaterede tab fra virksomhederne) kommer fra tips- og lottomidler og momskompensation. Den sidste procent er forskellige øvrige indtægter.

0:000:00