Kirker forfalder i yderområderne. Fremover skal kun det allermest nødvendige vedligeholdes

Et nyt værktøj skal hjælpe menighedsrådene til at prioritere, hvilke kirker man skal gøre mest ud af at vedligeholde. Biskop advarer om, at man er nødt til at acceptere, at gamle middelalderkirker forfalder, hvis ikke der bliver fundet en løsning.

Der findes i underkanten af 2.000 middelalderkirker i Danmark. Koncentrationen af kirker af stor kulturhistorisk interesse er størst, hvor befolkningstallet er mindst. Det medfører store problemer med vedligehold af kirkerne.
Der findes i underkanten af 2.000 middelalderkirker i Danmark. Koncentrationen af kirker af stor kulturhistorisk interesse er størst, hvor befolkningstallet er mindst. Det medfører store problemer med vedligehold af kirkerne.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann Nielsen

En museumsinspektør, en provst, et menighedsrådsmedlem, en kongelig bygningsinspektør og en biskop er enige: vi har at gøre med en kæmpe udfordring.

De fem står på scenegulvet i Nationalmuseets prægtige festsal, hvor røde og sorte korintiske søjler omkranser de lidt over 30 personer, der har valgt at bruge en hel dag på at tale om et af kirkens mest akutte problemer:

At der er for få økonomiske og menneskelige ressourcer i yderområderne til at vedligeholde de gamle middelalderkirker.

Altinget logoEtik og Tro
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget etik og tro kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00