Nekrolog: 70 år i folkets tjeneste er slut

Et af de ældste og største træer i skoven af kongelige regenter er faldet. Dronning Elizabeth II af Storbritannien har fået velfortjent fred efter et historisk langt og begivenhedsrigt liv i folkets tjeneste, skriver tidligere ambassadør Claus Grube.  

Dronning Elizabeth ll blev 96 år og den længst siddende regent. 
Dronning Elizabeth ll blev 96 år og den længst siddende regent. Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Claus Grube

Den røde tråd i dronning Elizabeths varetagelse af det britiske konstitutionelle monarki har været pligten overfor institutionen og sit folk fremfor alt.  

En "sense of duty" der blev vakt, da hun kun 10 år gammel oplevede sin far - til sin egen overraskelse - blive konge som George 6., efter hans bror Kong Edward 8. for datiden skandaløst abdicerede i 1936 for at gifte sig borgerligt.

Fra det øjeblik blev hun tronarving, og der skulle kun gå 16 år, før hun i 1952, nylig gift med to små børn, uventet overtog tronen ved sin fars tidlige død.

En begivenhed der også formede hendes syn på ægteskab og den livslange pligt over for det konstitutionelle monarki som institution. 

Dronning Elizabeth blev aldrig folkelig; men respekteret og afholdt, som en rollemodel for andre i offentlig tjeneste

Claus Grube
Seniorrådgiver og fhv. ambassadør

Med over 70 år på tronen blev hun den længst siddende britiske monark nogensinde og den næstældste kongelige regent i verdenshistorien. Kun overgået af solkongen Ludvig 14. af Frankrig. Og ikke kun som regent og statsoverhoved for det britiske folk; men også for Australien, Canada, New Zealand og de andre Commonwealth-lande. 

Kronet i en mørk tid 

Elizabeth Alexandra Mary, som hun blev døbt i 1926, blev formet af sin samtid. Storbritannien var dengang en verdensmagt og en kolonimagt med globale interesser.

Da hun blev kronet i 1953, som et lyspunkt i en mørk tid, var landet økonomisk svækket af 2. Verdenskrig, og afkoloniseringen var i gang. I sin regeringstid oplevede hun at sige farvel som statsoverhoved til 17 tidligere britiske besiddelser, herunder lande som Pakistan, Sydafrika, Uganda, Kenya og Malta. Men vel at mærke fredeligt. 

Årene efter var også en brydningstid i det britiske samfund med økonomisk smalhans, strejker i 1970'erne og indvandring fra de tidligere kolonier, indtil medlemskabet af EU i 1973 og Margaret Thatchers liberalisering af det britiske samfund skabte vækst og velstand; men ikke uden sociale omkostninger og Falklandskrigen.

Igennem denne periode blev det britiske kongehus og særligt dronning Elizabeth i stigende grad et samlende stabilt anker i et samfund under hastig forandring.  

Over 100 lande har hun besøgt i hele verden, 12 amerikanske præsidenter har hun modtaget og næppe nogen har tal på de fremmede ambassadører, der som jeg, er blevet officielt modtaget ved St. James Hof på Buckingham Palace af dronningen som statsoverhoved.

Og blevet mødt af en yderst venlig, klog og imødekommende person med en professionalisme, som kunne bringe selv den mest stålsatte diplomat ned på jorden igen. Og heller ikke uden den britiske humor, som passer så godt til vores danske. Ved et af de årlige tea parties i haven ved Buckingham Palace, hvor kun de kongelige er beskyttet mod vejret af et telt, spurgte jeg dronningen, hvad gæsterne gjorde, hvis det blev regnvejr? "De bliver våde", svarede hun med et stort smil.

Stigende opbakning til kongehuset  

Ikke alt i hendes lange regeringstid var en dans på roser. Hendes "annus horribilis", som hun selv kaldte det i 1992, efter en alvorlig brand på Windsor Castle og stigende offentlig kritik af hendes børns ægteskabelige problemer og levevis, underminerede opbakningen til kongehuset i den britiske befolkning.

En kritik som nåede sit toppunkt ved prinsesse Dianas død i 1997. Kritikken var ikke rettet imod dronningen som person eller hendes popularitet; men mod monarkiet som en utidssvarende institution.

Afmålt afbalanceret moderniserede dronning Elizabeth kongehusets virke uden at revolutionere det, åbnede de kongelige paladser for offentligheden og accepterede at betale skat af sine personlige indkomster. Fra dronningens guldjubilæum som regent i 2002 voksede respekten for kongehuset og loyaliteten over for regenten, selv på det seneste uanset prins Andrews sexliv og prins Harrys farvel til de kongelige forpligtelser.

Ved hendes platinjubilæum i år stod hele det britiske folk solidt bag fejringen af deres længst regerende monark med en varm tak for hendes 70 års tro tjeneste for dem. Dronning Elizabeth blev aldrig folkelig; men respekteret og afholdt som en rollemodel for andre i offentlig tjeneste.

Dronning Elizabeth ll og oldebarn til dronningens platinjubilæum i 2022.  
Dronning Elizabeth ll og oldebarn til dronningens platinjubilæum i 2022.   Foto: Hannah Mckay/Reuters/Ritzau Scanpix

Dronning Elizabeth II har også nære familiære forbindelser til det danske kongehus. Dels fra sin fars side, hvor hendes oldemor var Christian den IX’s datter, dronning Alexandra gift med kong Edward 7. Og dels via sit ægteskab med prins Phillip, der var prins af Grækenland og Danmark.

Derfor aflagde dronning Elizabeth og prins Phillip et af deres første udenlandske statsbesøg i Danmark efter hendes tiltrædelse i 1957, efterfulgt af et hyggeligt familiebesøg på Fredensborg med daværende kong Frederik IX og dronning Ingrid.

Efter hendes kusine dronning Margrethe II overtog den danske trone, aflagde dronning Elizabeth og prins Phillip igen statsbesøg i Danmark i 1979, selvom traditionen byder, at kongelige statsoverhoveder kun aflægger officielt statsbesøg i et land én gang i sin regeringstid.  

70 år på tronen, 73 års ægteskab   

Som dronning Elizabeth blev det faste holdepunkt for en mere splittet britisk befolkning, var det faste omdrejningspunkt i hendes liv det 73 år lange ægteskab med prins Phillip. Han var hendes nærmeste, uvurderlige støtte og far til deres fire børn Charles, Anne, Andrew og Edward.

Dronning Elizabeth og prins Philip hepper ved det årlige sækkeløb i Breamar i Skotland. 
Dronning Elizabeth og prins Philip hepper ved det årlige sækkeløb i Breamar i Skotland.  Foto: Russell Cheyne/Reuters/Ritzau Scanpix

Mange er vi, som ikke glemmer billedet af den sortklædte enke i Westminster Abbey i april 2021 siddende helt alene bag corona-masken for at sige et sidste farvel til sin elskede og utvivlsomt savnede ægtefælle gennem tykt og tyndt i et langt rigt samliv. Et øjeblik der siger mere end ord, og som mærkede dronningen for tiden efter. 

I modsætning til mange andre familiemedlemmer holdt dronningen og prins Phillip deres privatliv for sig selv og adskilt fra de kongelige forpligtelser for at styrke loyaliteten over for monarkiet og respekten over for institutionen.

Udover dronningens livslange række af 40 chorkiehunde og store interesse for hestesport, som hun selv udøvede med dygtighed indtil de seneste år, ved vi ikke meget om hendes private interesser. Kun én gang er hun efter sigende set fælde en tåre offentligt, nemlig ved den daværende Blair-regerings oplægning af den kongelige yacht "Britannia" i 1997, samme år Diana blev dræbt. 

Når man er 96 år gammel og har været i folkets tjeneste i små tre generationer, har man set alt, hørt alt og prøvet alt, hvad en konstitutionel monark kan komme ud for, mere end én gang. Mere kan ingen forlange. 

Tro mod pligten til det sidste

Goddag og farvel til 15 britiske premierministre fra Churchill over Margaret Thatcher til senest Boris Johnson. Det var kun i tirsdags, at vi så dronning Elizabeth for sidste gang overtage landets ledelse i skiftet fra Johnson til den nye premierminister Liz Truss.  

I sandhed en helt ekstraordinær "sense of duty" på et tidspunkt, hvor hendes helbred ikke kan have været det bedste. Hun fik selv bundet sløjfen på den røde tråd i hendes livsværk, tro mod tjenestepligterne til det allersidste. Det vidner om en person med stor integritet og en utrolig opofrende viljestyrke. 

Ved et af de årlige tea parties i haven ved Buckingham Palace, hvor kun de kongelige er beskyttet mod vejret af et telt, spurgte jeg dronningen, hvad gæsterne gjorde, hvis det blev regnvejr? "De bliver våde", svarede hun med et stort smil.

Claus Grube
Seniorrådgiver og fhv. ambassadør

Det tjener også dronning Elizabeth II til ære, at hun efterlader et britisk monarki mere solidt forankret i sin samtid, end det hun overtog i 1952 omgærdet af ægte veneration fra befolkningerne i Storbritannien og Commonwealth-landene.

Hun døde elsket og savnet af sin familie, sit folk og alle de mennesker over hele verden, som hun har beriget gennem et tjenende liv af historiske dimensioner. Hun fortjener med rette et ordentligt farvel og en velfortjent tak.  

En kongelig æra er slut, og en ny kan begynde, længe leve kong Charles 3. Ære være mindet om Hendes Majestæt Dronning Elizabeth II af Det Forenede Kongerige.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Grube

Seniorrådgiver, fhv. ambassadør (London), fhv. departementschef, Udenrigsministeriet, bestyrelsesmedlem, Danmark-Amerika Fondet, Hamlet Scenen i Helsingør og Ærø Museum
cand.jur. (Københavns Uni. 1976)

Dronning Elizabeth II

Dronning af Storbritannien

0:000:00