Overblik: Her kan du lære de nye ministre at kende

Torsdag præsenterede Mette Frederiksen ministerholdet i den nye SVM-regering. Lær alle 23 ministre bedre at kende her.

Den nye SVM-regering tæller 23 ministre.
Den nye SVM-regering tæller 23 ministre.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Mathilde BrieghelEmma BrinkCindy Shummontien Green

Den nyslåede regeringstrio, Mette Frederiksen (S), Jakob Ellemann-Jensen (V) og Lars Løkke Rasmussen (M), kan nu sætte navn på de 23 ministre, der kommer til at udgøre SVM-regeringen.

Fakta: SVM-regeringen
  • Aldersgennemsnit: 45,5 år
  • Kønsfordeling: 15 mænd og 8 kvinder 
  • Partifordeling: 
    • Socialdemokratiet: 11 ministre
    • Venstre: 7 ministre
    • Moderaterne: 5 ministre

Mette Frederiksen fortsætter som statsminister, flankeret af Jakob Ellemann-Jensen som forsvarsminister og Lars Løkke Rasmussen som udenrigsminister.

Socialdemokratiet beholder Finansministeriet, mens Venstre overtager Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Uddannelses- og Forskningsministeriet går til Moderaterne.

Samtidig hiver regeringen to ministre ind udefra. Det drejer sig om tidligere LA-folketingsmedlem Christina Egelund og tidligere Dansk Energi-topchef Lars Aagaard, der bliver henholdsvis uddannelses- og forskningsminister og klima-, energi- og forsyningsminister for Moderaterne.

Se den fulde ministerliste her:

Mette FrederiksenStatsminister: Mette Frederiksen (S)

Mette Frederiksen fortsætter som statsminister. Den 45-årige regeringsleder blev valgt til Folketinget første gang i 2001 i Ballerup-kredsen, men rykkede ved seneste folketingsvalg kreds til fødebyen Aalborg. Hun overtog i 2015 formandsposten i Socialdemokratiet fra Helle Thorning-Schmidt, i hvis regering Frederiksen var først beskæftigelsesminister og siden justitsminister. Mette Frederiksen har en bachelor i administration og samfundsfag fra Aalborg Universitet og en master i afrikastudier fra Københavns Universitet.

Jakob Ellemann-Jensen Vicestatsminister og forsvarsminister: Jakob Ellemann-Jensen (V)

Venstres formand overtager Forsvarsministeriet fra Morten Bødskov (S) og bliver samtidig vicestatsminister. 49-årige Jakob Ellemann-Jensen har siddet i Folketinget siden 2011 og blev i 2018 udnævnt til fødevare- og miljøminister i VLAK-regeringen. Jakob Ellemann-Jensen overtog formandsposten for Venstre efter Lars Løkke Rasmussen i 2019. Ellemann-Jensen er uddannet jurist og var omkring årtusindskiftet udsendt som kaptajn for den danske bataljon i Bosnien-Hercegovina. Han er desuden søn af tidligere udenrigsminister og Venstre-formand Uffe Ellemann-Jensen og bror til tidligere Venstre-minister Karen Ellemann. 

Lars Løkke RasmussenUdenrigsminister: Lars Løkke Rasmussen (M)

Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, bliver udenrigsminister i den nye SVM-regering. Han overtager posten fra Jeppe Kofod (S). 58-årige Lars Løkke Rasmussen var Venstre-statsminister fra 2009 til 2011 og igen fra 2015 til 2019. Han gik af som formand for Venstre i 2019 efter et opgør med flere fra partitoppen. Han meldte sig ud af partiet den første dag i 2021 og stiftede officielt partiet Moderaterne grundlovsdag i år. Lars Løkke Rasmussen er uddannet cand.jur. og har siddet i Folketinget siden 1994. 

Nicolai WammenFinansminister: Nicolai Wammen (S)

51-årige Nicolai Wammen fortsætter som finansminister i SVM-regeringen. Socialdemokratiets næstformand har siddet i Folketinget siden 2001. Derudover er han tidligere borgmester i hjembyen Aarhus og sad fra 2011 til 2015 i regering under Helle Thorning som først Europa- og senere forsvarsminister. Wammen er cand.scient.pol fra Aarhus Universitet. 

Troels Lund PoulsenØkonomiminister: Troels Lund Poulsen (V)

Venstres Troels Lund Poulsen bliver økonomiminister i den nye SVM-regering. Han har været beskæftigelsesminister i VLAK-regeringen. Tidligere har han både været erhvervs- og vækst-, undervisnings-, skatte- og miljøminister. 54-årige Troels Lund Poulsen blev valgt til Folketinget for første gang i 2001. 

Sophie LøhdeIndenrigs- og sundhedsminister: Sophie Løhde (V)

Venstres Sophie Løhde er minister for et samlet Indenrigs- og Sundhedsministerium. Det er ikke første gang, at 39-årige Sophie Løhde har ansvaret for Sundhedsministeriet. Løhde har tidligere været innovations-, sundheds- og ældreminister under VLAK-regeringen. Hun blev første gang valgt til Folketinget for Venstre i Nordsjællands Storkreds i2007. Løhde har en bachelor i erhvervsøkonomi og virksomhedskommunikation fra Copenhagen Business School. 

Peter Hummelgaard Thomsen Justitsminister: Peter Hummelgaard (S)

39-årige Peter Hummelgaard skifter Beskæftigelsesministeriet ud med Justitsministeriet. Han har siddet i Folketinget siden 2015 og og er tidligere DSU-formand. Peter Hummelgaard har en kandidatgrad i jura fra Københavns Universitet.

Jakob Engel-SchmidtKulturminister: Jakob Engel-Schmidt (M)

Moderaternes Jakob Engel-Schmidt overtager Kulturministeriet fra Ane Halsboe-Jørgensen. Den 39-årige sekretariatsleder for Moderaterne er tidligere valgt ind i Folketinget for Venstre. Han har en kandidat i international business ved CBS og har i en periode været officer af reserven. 

Morten BødskovErhvervsminister: Morten Bødskov (S)

Socialdemokratiets Morten Bødskov skifter Forsvarsministeriet ud med Erhvervsministeriet i den nye SVM-regering. 52-årige Morten Bødskov er et af de mest garvede socialdemokratiske folketingsmedlemmer, og har siddet i Folketinget siden 2001. Bødskov har haft flere tidligere ministerposter, herunder skatteminister under Mette Frederiksen og justitsminister under Helle Thorning-Schmidt. Han har en bachelor i statskundskab fra Aalborg Universitet. 

Dan JørgensenMinister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik: Dan Jørgensen (S)

Det nye ressortområde for udviklingssamarbejde og global klimapolitik bliver med tidligere klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen i spidsen. Udviklingsområdet overtager han fra partikollegaen Flemming Møller Mortensen. 47-årige Dan Jørgensen er tidligere medlem af Europa-Parlamentet, men blev i 2013 hentet hjem og udnævnt til fødevareminister i Helle Thorning-Schmidts regering. Dan Jørgensen har en kandidat i statskundskab fra Aarhus Universitet. 

Magnus HeunickeMiljøminister: Magnus Heunicke (S)

Socialdemokratiets Magnus Heunicke rykker fra Sundhedsministeriet og overtager i stedet partikollega Lea Wermelins ressortområde i Miljøministeriet. Den 47-årige socialdemokrat er tidligere transportminister i Helle Thorning-Schmidts regering. Heunicke er uddannet journalist og kom i Folketinget første gang i 2005. 

Pernille Rosenkrantz-TheilSocial- og boligminister: Pernille Rosenkrantz-Theil (S)

Socialdemokratiets Pernille Rosenkrantz-Theil skifter Børne- og Undervisningsministeriet ud med Socialministeriet, som hun overtager fra Astrid Krag (S). 45-årige Pernille Rosenkrantz-Theil har tidligere været folketingsmedlem for Enhedslisten fra 2001 til 2007. I 2009 blev hun for første gang folketingskandidat for Socialdemokratiet. 

Ane Halsboe-JørgensenBeskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) 

Ane Halsboe-Jørgensen bliver beskæftigelsesminister og overtager ministeriet fra socialdemokratiske Peter Hummelgaard. I den tidligere regering var hun først uddannelses- og forskningsminister og senere kultur- og kirkeminister. Den 39-årige minister blev valgt ind i Folketinget i 2011. Hun har en kandidatgrad i statskundskab fra Københavns Universitet. 

Mattias TesfayeBørne- og undervisningsminister: Mattias Tesfaye (S)

Mattias Tesfaye skifter Justitsministeriet ud med Børne- og Undervisningsministeriet. I den tidligere regering var den 41-årige socialdemokrat udlændinge- og integrationsminister. Tesfaye er uddannet murer har tidligere været medlem af SF. 

Kaare Dybvad BekUdlændinge- og integrationsminister: Kaare Dybvad Bek (S)

Socialdemokratiske Kaare Dybvad fortsætter som udlændinge- og integrationsminister. Ministeren er 38 år og havde posten som indenrigs- og boligminister under Mette Frederiksen. Dybvad er uofficiel chefideolog hos Socialdemokratiet og har skrevet flere bøger om det socialdemokratiske projekt. Han har en kandidatgrad i geografi og geoinformatik. 

Jeppe BruusSkatteminister: Jeppe Bruus (S)

Jeppe Bruus fortsætter som skatteminister. Den 44-årige Jeppe Bruus overtog Skatteministeriet fra Morten Bødskov i februar 2022. Inden valget i 2019 var han kommunikationschef i Skattestyrelsen. Han er kandidat i statskundskab fra Københavns Universitet. 

Jacob JensenMinister for fødevarer, landbrug og fiskeri: Jacob Jensen (V)

Venstres Jacob Jensen overtager Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri fra Rasmus Prehn (S). Den 49-årige Venstremand er uddannet fra Copenhagen Business School og arbejdede i ti år i A. P. Møller som blandt andet leder, inden han blev valgt ind i Folketinget i 2005.  

Louise Schack ElholmKirkeminister, minister for landdistrikter og minister for nordisk samarbejde: Louise Schack Elholm (V)

Louise Schack Elholm fra Venstre er ny kirkeminister, minister for landdistrikter samt minister for nordisk samarbejde. 45-årige Louise Schack-Elholm har siddet Folketinget siden 2007 og har været kirkeordfører siden 2019. Fra 2015 til 2019 var hun næstformand for Venstres folketingsgruppe. Louise Schack Elholm har en kandidatgrad i økonomi fra Københavns Universitet. 

Thomas DanielsenTransportminister: Thomas Danielsen (V)

Venstres Thomas Danielsen overtager Transportministeriet fra Trine Bramsen (S). 39-årige Thomas Danielsen har siddet i Folketinget siden 2011. Han er uddannet bankrådgiver og har siddet i byrådet i Holstebro Kommune i en årrække. 

Christina EgelundUddannelses- og forskningsminister: Christina Egelund (M)

Christina Egelund bliver uddannelses- og forskningsminister i SVM-regeringen for Moderaterne. Hun overtager ministeriet fra Jesper Petersen (S). 45-årige Christina Egelund er forhenværende folketingsmedlem for Liberal Alliance, som hun repræsenterede fra 2015 til 2019. Christina Egelund har siden januar været særlig politisk udvikler i Dansk Industri, men bliver nu minister for Moderaterne. Hun sidder således ikke i Folketinget.  

Marie BjerreDigitaliseringsminister og minister for ligestilling: Marie Bjerre (V)

Regeringens yngste minister bliver Marie Bjerre fra Venstre, der bliver minister for det nyoprettede Digitaliseringsministerium samt minister for ligestilling. Hun overtager posten som ligestillingsminister fra Trine Bramsen (S). 36-årige Marie Bjerre har siddet i Folketinget siden valget i 2019. Siden da har hun både været SU-, social-, handicap-, klima-, erhvervs- og skatteordfører. Marie Bjerre er jurist og har en kandidatgrad fra Københavns Universitet i 2011. 

Mette KierkgaardÆldreminister: Mette Kierkgaard (M)

Moderaternes Mette Kierkgaard overtager posten som ældreminister fra Astrid Krag (S). 50-årige Mette Kierkgaard er nyvalgt folketingspolitiker for Moderaterne. Det er første gang, hun er valgt til Folketinget. Mette Kierkgaard har arbejdet med udsatte børn, unge og familier i Socialstyrelsen og flere kommuner. Hun er uddannet cand.scient.soc. fra Aalborg Universitet, hvor hun også har skrevet en ph.d. Hun har forsket i demokrati, politisk kultur og medborgerskab i flere år.   

Lars AagaardKlima-, energi- og forsyningsminister: Lars Aagaard (M)

Lars Aagaard er ny klima-, energi- og forsyningsminister for Moderaterne. Han overtager ministerposten fra Dan Jørgensen (S), der skal være minister for det nye ministerium for udviklingssamarbejde og global klimapolitik. Den 55-årige erhvervsmand har tidligere været administrerende direktør for Dansk Energi og miljø- og energichef for Dansk Industri. Han har indtil nu været klimadirektør og partner i Tænketanken Kraka, men nu har Lars Løkke Rasmussen hvervet ham til en ministerpost. Han er således ikke valgt til Folketinget. Lars Aagaard er har en kandidat i offentlig administration fra RUC i 1994.  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024