Ugens EU-podcast: Klimakamp på nattens topmøde, mens Boris Johnson rydder bordet i britisk politik

PARLAMENTET#84: Har Mette Frederiksen og de andre europæiske ledere lavet et nyt klimamål for 2050 – eller har de ikke? Er briterne klar til Brexit efter valget? Hør om det hele, og mød EU-præsidentens afgående cheftalsmand, når podcasten sender direkte fra topmødecenteret i Bruxelles efter et dramatisk døgn.

Abonner på Parlamentet i iTunes | Soundcloud | Stitcher

”Jeg er enig i, at vi skal rydde op, men jeg vil ikke forpligte mig til selv at bidrage til oprydningen.”

Den sætning bruger Altingets europæiske duo Thomas Lauritzen og Emma Qvirin Holst, når de i ugens podcast forklarer det store østlige medlemsland Polens holdning til EU’s ambitiøse nye målsætning om klimaneutralitet på tværs af kontinentet i 2050.

For selvom statsminister Mette Frederiksen (S) ligesom Unionens nye rådsformand, Charles Michel, lovpriste en ny EU-aftale under det seneste døgns topmøde, så er det en sandhed med modifikationer.

Trods mange timers forhandlinger lykkedes det nemlig ikke de andre landes ledere at få regeringen i Polen, som er stærkt afhængig af kulenergi, til at forpligte sig til at medvirke til at nå målet for 2050.

Frem for at indkassere en fuldstændig fiasko vedtog de 26 andre lande målsætningerne i EU-Kommissionens ambitiøse nye Green Deal, mens polakkerne foreløbig står uden for aftalen.

Regeringen i Warszawa satser tilsyneladende på at få løfter om flere penge til klimaomstilling i EU’s næste rammebudget for 2021-2027. Det skaber bekymring i et land som Danmark:

”Hvis vi vil nå i mål med det, vi ønsker på klimaet, så skal det være en stor og vigtig del af det kommende EU-budget. Men hvis nogle lande kun vil sige ja til høje ambitioner på klimaets vegne, hvis de får noget i budgettet, så er det en anden diskussion,” advarede Mette Frederiksen under topmødet.

Mens kontinentets stats- og regeringsledere diskuterede klima og budgetter i Bruxelles til ud på natten mellem torsdag og fredag, så vandt den konservative Boris Johnson samtidig en jordskredssejr ved Storbritanniens parlamentsvalg.

”Dette valg betyder, at gennemførelsen af Brexit nu er det britiske folks ubestridelige, uimodståelige og indiskutable beslutning,” sagde Johnson, da hans klare flertal i det britiske Underhus var en realitet tidligt fredag morgen.

Lyt med, og få podcastens bud på, hvad det betyder for briternes vej ud af Den Europæiske Union her tre et halvt år efter vælgernes nej til Europa ved en folkeafstemning i juni 2016.

I Ugens Interview kan du høre danskeren Preben Aamann, der lige er gået af efter otte år som talsmand for EU’s præsident, fortælle om Brexits følger for det europæiske samarbejdes magtbalance.

Aamann fortæller åbenhjertigt om de sværeste udfordringer i hans tid som europæisk talerør, om hvordan kriserne har skabt forandringer i Unionens udvikling – og om hvad det kan betyde for Danmark.

Abonner på Parlamentet i iTunes | Soundcloud | Stitcher

Forrige artikel Ugens Europa-podcast: Budgetbissen Mette Frederiksen på de bonede gulve Ugens Europa-podcast: Budgetbissen Mette Frederiksen på de bonede gulve Næste artikel Julens EU-podcast: Von der Leyen vil lade sig inspirere af Danmark i 2020 Julens EU-podcast: Von der Leyen vil lade sig inspirere af Danmark i 2020
Det sker i EU: Topmøde take 2

Det sker i EU: Topmøde take 2

OVERBLIK: Efter corona stak en kæp i hjulet på det topmøde, som EU-cheferne skulle have haft i sidst uge, prøver de igen i denne, hvor en ny retsstatskarakterbog for alle EU-landene også er på vej, og så kickstarter DF debatten om dansk EU-medlemskab med et kig tilbage på nej'et til euroen for 20 år siden.