EU foreslår ny model for beskatning af banker

BANKSKAT: Ideen om en europæisk beskatning af aktiehandel har længe delt vandene i EU. Nu er et nyt forslag om beskatning af bankernes overskud på vej.

Der har i EU hersket splittelse i spørgsmålet om, hvorvidt der skulle indføres en EU-skat på aktiehandel. Flere lande, blandt andre Tyskland og Frankrig, har presset hårdt på for at få indført transanktionsskatten i et forsøg på at få bankerne til at kompensere for de milliarder af euro, som de europæiske stater har pumpet i finanssektoren under den finansielle krise.

Modstanderne af tiltaget, heriblandt Danmark, har dog argumenteret for, at en beskatning af transaktioner blot vil få banker til at flytte handlen med aktier ud af EU. En kritik som nu får opbakning fra Den Europæiske Centralbank (ECB).

"En transanktionsskat rummer en række ulemper; især hvis den indebærer unilateral implementering," udtalte præsidenten for ECB, Jean-Claude Trichet, sidste torsdag med reference til, at nogle EU-lande havde truet med unilateralt at indføre transanktionsskatter, såfremt man på EU-niveau ikke kunne nå til enighed om en fælles beskatning.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00