EU's præsidentposter smelter sammen i fremtiden

MAGTKAMP: De to EU-præsidenters kamp om indflydelse vil ende med, at stillingerne smelter sammen. Det mener en fremtrædende britisk EU-parlamentariker. Fremtidsscenariet møder dog kritik fra EU-forsker.
Foto: www.europarl.europa.eu

Tendensen er en integration af de to præsidentposter. Det blev diskuteret sidste gang, der var traktatændringer, og det havde ret stor støtte på det tidspunkt, og jeg er sikker på, at støtten er steget siden da.

Andrew Duff
EU-parlamentariker for De Liberale Demokrater
Fakta

Kort om Andrew Duff i EU: 

Medlem af den engelske gruppe De Liberale Demokrater i Europa-Parlamentet

Leder af De Liberale Demokrater i parlamentet 2007-2009

Talsmand for den europæiske partigruppe 'Alliancen af Liberale og Demokrater for Europa' (ALDE) om konstitutionelle affærer

Formand for 'Foreningen af Europæiske Føderalister' (UEF)

Andrew Duff skriver månedligt for Financial Times (ft.com)


Kilde: www.andrewduffmep.org.uk
EU-Kommissionens præsident José Manuel Durão Barroso og Det Europæiske Råds præsident Herman Von Rompuy strides for tiden om, hvem der skal have mest indflydelse. Ifølge den engelske EU-parlamentariker Andrew Duff vil den interne magtkamp mellem de to resultere i, at de to præsidentposter vil blive slået sammen.

"Jeg tror, der kan ske to ting: Det første er, at forholdet mellem de to mænd bryder fuldstændigt sammen. De strides hele tiden. Det andet, der kan ske, er, at de altid er enige med hinanden, og de mener det samme. Hvis et af tilfældene sker, og jeg tror, at det vil blive det første tilfælde, er vi nødt til at integrere de to poster, fordi vi ikke kan fortsætte med skænderier og problemer mellem præsidenterne fra de to øverste EU-organer," siger Andrew Duff.

Præsidentkampen skærpes
Ifølge Andrew Duff blev en fusion af de to poster allerede diskuteret i forbindelse med Lissabon-traktakten, hvor den nyoprettede præsidentpost for Det Europæiske Råd blev til.

"Tendensen er en integration af de to præsidentposter. Det blev diskuteret sidste gang, der var traktatændringer, og det havde ret stor støtte på det tidspunkt, og jeg er sikker på, at støtten er steget siden da," siger Andrew Duff.

0:000:00