Europa sparer på universiteterne i stor stil

KRISE: Europas lande svinger sparekniven over forskning og uddannelse i massivt omfang. De eneste, som går imod trenden og øger investeringerne, er Frankrig og Tyskland.
Jørgen Skadhede
Den økonomiske krise får de europæiske lande til at spare på universiteterne i stor stil. Nogle lande gør det endda i en grad, der får den danske regerings genopretningspakke til at ligne noget fra julemanden.

Overalt i Europa skærer politikerne ned på forskning og videregående uddannelse, skriver Universitetsavisen med henvisning til et nyt notat fra The European University Association (EUA).

Letland er det mest markante eksempel. Her har staten, i et forsøg på at tilpasse sig krav fra Verdensbanken og IMF, hakket 48 procent af de offentlige bevillinger i 2009 og yderligere 18 procent i 2010.

Mega-besparelser i England og Italien
I England er brugerbetalingen blevet tredoblet, og universiteterne vil i 2014-2015 have mistet 40 procent af deres hidtidige offentlige støtte. Italien vil reducere den offentlige støtte med 20 procent inden 2013 og Skotland med 16 procent allerede i 2011.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00