Om  
Jon Fridrik Kjølbro

Dansker bliver vicepræsident for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol

Jon Fridrik Kjølbro er blevet udnævnt til vicepræsident for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, hvor han siden 2014 har været dommer.

Linnea Molbech Sabri

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols vicepræsident er fra årsskiftet danskeren Jon Fridrik Kjølbro. 

Det skriver Menneskeretsdomstolen i en pressemeddelelse.  

Jon Fridrik Kjølbro har siden 2014 været dommer ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, og har tidligere blandt andet været dommer i Københavns Byret og Østre Landsret.

Han er blevet valgt for en treårig periode og begynder i den nye stilling 1. januar i det kommende år.

Ifølge direktør i Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen, er udnævnelsen af Jon Fridrik Kjølbro udtryk for stor respekt og tillid til hans arbejde. 

"Man bliver kun vicepræsident i Menneskerettighedsdomstolen, hvis man har kollegernes tillid. Så det er et udtryk for, at de andre dommere ved domstolen betragter ham som en helt usædvanlig dygtig dommer," siger Jonas Christoffersen til Berlingske og fortsætter:

"Titlen gør også en forskel, fordi der internt i domstolen vil være en forståelse af, at når vicepræsidenten taler, så lytter man mere. Derfor får hans juridiske tanker mere gennemslagskraft med den her titel." 

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg består af en dommer fra hver af de 47 lande, der har tilsluttet sig Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. De 47 dommere er fordelt på fem sektioner.

Domstolen har to vicepræsidenter, som står i spidsen for to af sektionerne. De resterende tre sektioner har hver sin sektionspræsident. Domstolen blev etableret i 1959.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jon Fridrik Kjølbro

landsdommer, Østre Landsret, fhv. Vicepræsident, Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00