Abortmodstandere presser EU på stamceller og udviklingshjælp

ABORT: EU-Kommissionen skal afgøre, hvordan den vil forholde sig til 1,7 millioner EU-borgere, der vil forbyde al EU-støtte, der kan lede til destruktion af befrugtede æg. Det gælder både stamcelleforskning og sundhedsklinikker i tredjelande.
Det er det befrugtede æg, som En af os-initiativet vil have fredet i EU-lovgivningen, så der ikke længere kan bedrives forskning i embryonale stamceller eller gives støtte til sundhedsklinikker i tredjelande, der tilbyder abort.
Det er det befrugtede æg, som En af os-initiativet vil have fredet i EU-lovgivningen, så der ikke længere kan bedrives forskning i embryonale stamceller eller gives støtte til sundhedsklinikker i tredjelande, der tilbyder abort.Foto: Colourbox
Rikke Albrechtsen
Fakta

En af os
Borgerinitiativet En af os har samlet 1,7 millioner EU-borgere bag et ønske om at forbyde brug af EU-midler til enhver form for aktivitet, der kan lede til destruktion af fostre eller befrugtede æg. Det gælder særligt områder som forskning og udviklingspolitik.

Bag forslaget står European Centre for Law and Justice, en tænketank i Strasbourg, der fremmer konservative kristne værdier. Det støttes også af fremtrædende medlemmer af den katolske kirke, heriblandt både den nuværende og forhenværende pave. Hertil kommer et netværk af abortmodstandsorganisationer i EU-landene.

I Danmark har underskriftsindsamlingen været iværksat af organisationen Retten til liv, som dog ikke fik indsamlet nok stemmer inden fristen til at tælle med i regnskabet.

Torsdag får initiativtagerne mulighed for at præsentere deres forslag i Europa-Parlamentet. EU-Kommissionen har til d. 28. maj til at bestemme sig for, om de vil foreslå nye regler på baggrund af initiativet.

BRUXELLES: Kvinderettighedsforkæmpere og udviklingsorganisationer i Europa er i det røde felt over en kontroversiel høring, der finder sted i Europa-Parlamentet torsdag.

Her vil abortmodstandere bag kampagnen "En af os" få mulighed for at forklare ideen bag et såkaldt borgerinitiativ, som de har fået 1,7 millioner europæere til at skrive under på. Målet er at få EU til at ophøre med at støtte aktiviteter, der kan lede til destruktion af befrugtede æg.

Borgerinitiativet er EU's nye demokrativærktøj, hvor folk med en sag, der falder inden for EU-kompetencerne, med mindst en million europæere bag sig kan forpligte EU-Kommissionen til at tage stilling til, om der skal ny EU-lovgivning på bordet.

Dokumentation
EU's borgerinitiativ
Med Lissabon-traktaten indførte EU en mulighed for, at de europæiske borgere kan sætte en sag på dagsordenen i EU. Det kræver, at sagen falder ind under EU's kompetencer, og at mindst en million europæere fra mindst syv EU-lande støtter op om projektet. Når EU-Kommissionen har godkendt underskrifterne, skal projektet præsenteres ved en offentlig høring. Derefter er Kommissionen bundet til at udstede en meddelelse om, hvorvidt borgernes ønske kan blive til et egentligt lovforslag. Dette er det andet borgerinitiativ, der når til dette stadie.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00