Advarsel: Sidste chance for grøn reform

LANDBRUG: Det er afgørende for landbrugsstøttens legitimitet, at reformen bliver mere grøn, mener Institut for Europæisk Miljøpolitik. Derfor skal EU-institutionerne spille sine kort rigtigt i de sidste forhandlinger, hvis ordningen skal kunne forsvares over for EU's skatteydere.
Det er afgørende, at EU-institutionerne nu gør alt, hvad de kan for en grøn reform af landbrugsstøtten.
Det er afgørende, at EU-institutionerne nu gør alt, hvad de kan for en grøn reform af landbrugsstøtten.Foto: www.colourbox.com
Agnete Finnemann Scheel
Fakta

Rådet, Parlamentet og Kommissionen forhandler i disse måneder landbrugsreformen på plads med det Irske formandskab for bordenden. Det gør de i de såkaldte trilog-møder, som forventes på plads sidst i juni 2013.

Landbrugsstøtten, CAP, består af to søjler. Søjle 1 er den direkte støtte til landbruget og søjle to er landdistriksstøtten, som kræver medfinansiering fra staten.                                            

Det er nu, det gælder. Det er nu, EU's institutioner skal sætte spurten ind, hvis de skal nå at bevise, at de magter at skabe en grøn landbrugsreform.

Sådan indleder Institut for Europæisk Miljøpolitik en ny statusrapport om landbrugsstøtten, som Kommissionen, Parlamentet og Rådet i denne måned er ved at forhandle på plads.

Organisationen mener, det er fuldstændig afgørende for landbrugsstøtten, at den er med til at sikre, at den europæiske fødevareproduktion bidrager til et bedre miljø. Ellers bliver det umuligt at forsvare den milliarddyre erhvervsstøtteordning over for vælgerne, lyder det.

Dokumentation

Institute for European Environmental Policy (IEEP) er en uafhængig institution, der laver research på miljøspørgmål inden for blandt andet landbrug, industri, klima og havmiljø i Europa.

Instituttet har eksisteret i over 30 år og laver både analyser og policy-strategier.

Kilde: www.ieep.eu


0:000:00