Connie-comeback spøger i K-bagland

FORMAND: Krisen kradser hos Konservative, og flere i baglandet drømmer om, at Connie Hedegaard kommer hjem og "redder" partiet, når hun er færdig som EU-kommissær. Vælgerne vil da også være mere tilbøjelige til at vælge K, hvis formanden hedder Connie Hedegaard, viser ny måling.
EU's klimakommissær, Connie Hedegaard.
EU's klimakommissær, Connie Hedegaard.Foto: flickr.com
Hjalte T. H. KragesteenKristian Andersen
Knap fire procent. Så få vælgere vil efter godt 2,5 år med Lars Barfoed som formand stemme konservativt. 

Og den fortsatte stilstand i målingerne, der stadig ligger et stykke under det katastrofale valgresultat i 2011, får røster i det konservative bagland til at drømme om, at EU's klimakommissær Connie Hedegaard vender hjem til dansk politik som ny K-formand, når hun ved udgangen af 2014 forlader posten som EU's klimakommissær.

"Det vil være en gave sendt fra himlen, hvis hun kommer hjem. Hun kan brænde igennem på en måde, som Lars Barfoed slet ikke evner," lyder det fra en profil i det kommunale bagland, som ønsker at være anonym.

Og at netop Connie Hedegaard vil kunne brænde igennem, kan der være noget om. En meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget for Altinget.dk, viser således, at næsten hver femte vælger vil være mere tilbøjelig til at stemme på Konservative, hvis Connie Hedegaard var partiets formand. (Se hele målingen i faktaboksen til højre).

Det er ikke ligefrem gode tegn for Lars Barfoed forud for weekendens landsråd, der gerne skal skabe ny begejstring i partiet.

Barfoed sidder sikkert
Alligevel skal Barfoed ikke frygte for sin formandspost for nuværende. For når man netop taler om Connie Hedegaard i baglandet, så er det også et resultat af, at der reelt ikke er andre muligheder end Lars Barfoed, hvis Connie Hedegaard ikke vil. Nogle kilder taler sågar om, at han kan blive siddende selv med et dårligere folketingsvalg end i 2011, men de fleste, Altinget.dk har talt med, udelukker dog den mulighed: Et dårligere valg må betyde afgang for formanden.

Fakta
Sådan har vi spurgt

Tabellen viser, hvorledes 1056 respondenter i perioden fra 29. august til 3. september svarede på følgende spørgsmål: Vil du være mere tilbøjelig til at stemme på Konservative, hvis Connie Hedegaard er partiets formand?

 Antal  Procent
Ja  198 18,8%
Nej 735 69,9%
Ved ikke 123 11,6%
Total1056 100%

 
   
    
   
   

Det betyder imidlertid også, at der vil være tilfredshed med et marginalt bedre resultat end i 2011. Ender det med, at Barfoed forlader posten, og Connie Hedegaard ikke vil danse med Konservative, så peger flere på den tidligere konservative borgmester på Frederiksberg Mads Lebech eller den unge folketingskandidat Rasmus Jarlov.

Men lige nu lyder vurderingen, at de to kandidater ikke kan presse formanden, fordi de ikke sidder i Folketinget. Heri skal man også finde en del af forklaringen på, at der er udpræget ro om Lars Barfoed. For tiltroen til, at nogle af de resterende medlemmer af folketingsgruppen vil kunne genrejse partiet, kan ligge på et lille sted i baglandet. Selvom eksempelvis Brian Mikkelsen blev nævnt som en kandidat, da Lars Barfoed overtog posten i 2011, så skal han ifølge Altinget.dks kilder ikke forvente den store opbakning fra baglandet ved et senere opgør.

Barfoed sidder også stærkt hos dem, der ellers godt kunne drømme om Connie Hedegaard, fordi han indgyder stor respekt for sin lyttende person, sit intellekt og sit engagement i partiet. Der er således en stemning af, at enten kommer Connie Hedegaard hjem, eller også fastholder man strategien om det lange seje træk med Barfoed i spidsen.

Radikale light
Det er der faktisk også dele af baglandet, der ønsker, selvom Connie Hedegaard skulle melde sig på banen. Flere tvivler således på, at hun vil være den rigtige til at få Konservative tilbage på rette kurs. Selvom hun sandsynligvis vil give en chok-effekt i målingerne, så er der bekymring for, om hun vil kunne få partiet tilbage til de klassiske konservative rødder, som det bliver formuleret.

Med den grønne og globale profil ligner hun ifølge flere mest af alt en forklædt radikal, og man husker med al tydelighed, hvordan det gik under 2011-valget, da Lars Barfoed lavede det berømte håndtryk med den radikale leder, Margrethe Vestager: Vælgerne flygtede.

Noget helt andet er selvfølgelig, om det overhovedet er noget, som Connie Hedegaard selv ønsker. Flere kilder kan slet ikke forestille sig, at hun vil opgive den internationale klimakarriere, men de, der ønsker hende hjem, tænker, at det måske kunne være en mulighed at komme hjem til Danmark og tage en pause fra udlandet.

Så spørgsmålet er naturligvis også, om Connie Hedegaard selv ønsker at "redde" Konservative, eller om hun hellere vil fortsætte med at redde klimaet. De fleste hælder til det sidste.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Connie Hedegaard

Formand, OECD’s Round Table for Sustainable Development, fhv. minister & MF (K), EU-kommissær
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

Lars Barfoed

Kandidat til Europa-Parlamentet (M), formand for Det Kongelige Teater, Foreningen Norden og Danmarks Underholdningsorkester, selvstændig med Lars Barfoed & Company,, næstformand, By & Havn
cand.jur. (Københavns Uni. 1981), CBS Executive Bestyrelsesuddannelse (2016), Harvard Kennedy School Executive Education (2017)

0:000:00