Danmark står til at ryge ud af vigtigt EU-politisamarbejde om DNA og fingeraftryk

Retsforbeholdet sender dansk politi uden for døren i europæisk samarbejde om udveksling af biometriske data, køretøjsregistre med mere, som politiet hidtil har benyttet sig af tusindvis af gange årligt.

En anholdt iføres DNA-dragt til sikring af beviser. Dansk politi står til at ende uden for EU's samarbejde, der giver adgang til at søge direkte i andre landes registre over netop DNA, fingeraftryk, køretøjer med mere.
En anholdt iføres DNA-dragt til sikring af beviser. Dansk politi står til at ende uden for EU's samarbejde, der giver adgang til at søge direkte i andre landes registre over netop DNA, fingeraftryk, køretøjer med mere.Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Dansk politis muligheder for at søge i DNA-profiler, fingeraftryksdatabaser og køretøjsregistre i andre EU-lande er i risikozonen for at blive markant forringet.

Det skyldes nye regler, som EU’s justitsministre skal vedtage deres holdning til, når de fredag mødes på Kirchberg-plateauet i Luxembourg. Her skal de opdatere det politisamarbejde om elektronisk udveksling af data, som går under navnet Prüm II.

Opdateringen aktiverer Danmarks retsforbehold. Det betyder, at Danmark ikke længere vil være omfattet af samarbejdet, som dansk politi i 2020 alene på DNA-området benyttede sig af cirka 19.000 gange.

Justitsministeriet kan oplyse, at det er Rigspolitiets vurdering, at det vil få negativ betydning for forebyggelsen, efterforskningen, opklaringen med videre af strafbare handlinger.

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) er på rejse og kan ikke stille op til interview. Men fra hans ministerium lyder meldingen, at det vil give problemer.

"Justitsministeriet kan oplyse, at det er Rigspolitiets vurdering, at det vil få negativ betydning for forebyggelsen, efterforskningen, opklaringen med videre af strafbare handlinger, hvis Danmark ikke længere har mulighed for at deltage i Prüm-samarbejdet om dataudveksling. Det må ligeledes forventes at medføre øgede sagsbehandlingstider, hvilket vil kunne komplicere og forsinke efterforskninger i Danmark," lyder det i en skriftlig kommentar.

I tillæg til de 19.000 danske søgninger på DNA hos andre landes myndigheder modtog Danmark cirka 190.000 indgående søgninger fra andre lande gennem Prüm-samarbejdet i 2020.

Vi skyder os selv i foden

Udviklingen vækker bekymring hos både Venstre og Radikale.

”Det ville være meget uheldigt, hvis vi ryger ud af det samarbejde,” siger Venstres EU-ordfører, Kim Valentin.

Radikales EU-parlamentariker Morten Helveg Petersen kalder det ”skrækkeligt” og beklager, at retsforbeholdet stiller sig i vejen for dansk deltagelse.

”Det viser jo kun, at vi skyder os selv i foden ved at begrænse politiets mulighed for at bekæmpe kriminalitet. Det styrker ikke noget som helst andet end forbrydernes vilkår og muligheder,” siger Helveg.

Nu skal vi rundt på vores grædende knæ og tigge de andre om, at vi kan få en ordning. Det er ikke nogen særligt fed situation.

Morten Helveg Petersen
EU-parlamentariker (R)

De nye regler, der også skal forhandles på plads med Europa-Parlamentet, vil give politimyndighederne i EU-landene mulighed for at søge efter et match direkte i andre landes registre via en central router.

Samtidig udvides samarbejdet til også at dække politiregistre, kørekortsdata og ansigtsbilleder. Det vil også kunne bruges til at efterforske forsvundne personer og uidentificerede menneskerester.

På jagt efter særaftale

Danmark har hidtil været med i Prüm-samarbejdet, fordi det blev etableret, inden EU’s nuværende traktat, Lissabon-traktaten, trådte i kraft.

Med Lissabon ændredes reglerne, som det europæiske politisamarbejde vedtages efter, så det nu støder sammen med Danmarks forbehold på retsområdet. Det var det samme, som skete med Europol-samarbejdet for nogle år siden. Her endte Danmark uden for Europol, men fik observatørstatus.

Læs også

Siden forslaget blev lagt på bordet i december måned, har danske embedsmænd forsøgt at overbevise deres kolleger i EU’s Ministerråd om, at det skulle vedtages som en videreudvikling af Schengen-samarbejdet. Det er Danmark en del af via en særaftale på trods af det danske retsforbehold.

Hvad er Prüm-samarbejdet?

Den såkaldet Prüm-konvention blev indgået i 2005 blandt en lille gruppe lande, der besluttede at dele oplysninger om DNA-filer, fingeraftryk og køretøjsregistre. I 2008 blev det en del af EU-samarbejdet. Fordi det skete inden Lissabon-traktatens ikrafttrædelse, blev det gjort på såkaldt mellemstatsligt plan, hvilket Danmark godt kan deltage i. Alle justeringer efter 2009 er dog overstatslige, hvilket udløser retsforbeholdet, så Danmark ikke kan deltage.

Regeringen har gjort klart, at den vil forsøge at få de øvrige lande og EU-institutionerne med på også fortsat at give Danmark adgang til registrene. Det er dog endnu helt uafklaret og vil formodentlig først kunne blive det, når reglerne er færdigforhandlede med Europa-Parlamentet.

Hvad går Danmark glip af?

Med opdateringen af Prüm-samarbejdet gøres det muligt for EU-landene at søge direkte i hinandens registre efter DNA-oplysninger, fingeraftryk, køretøjer, kørekortsdata og ansigtsbilleder. Der åbnes også for at søge i politiregistre og for at søge efter forsvundne personer og uidentificerede menneskerester.

Samtidig indføres der regler for, hvordan et andet medlemsland skal oversende informationer i tilfælde af et match.

Dansk politi vil stadig efter et andet regelsæt kunne henvende sig til andre lande og bede dem se efter i deres registre, men vil altså ikke selv kunne søge direkte.

Det er dog hidtil ikke lykkedes. Derfor vil regeringen som plan B forsøge at få en anden samarbejdsaftale op at stå, hvor målet er som minimum at få samme adgang, som lande uden for EU som Storbritannien, Norge eller Island har. Det er dog ikke givet, at det er muligt, blandt andet fordi nogle dele af EU-systemet vægrer sig ved at behandle et medlemsland som Danmark som et tredjeland.

For Radikales Morten Helveg Petersen er det dybt utilfredsstillende, at Danmark bliver sendt udenfor og nu må forsøge at finde en måde at krabbe sig tilbage ind i samarbejdet igen.

”Nu skal vi rundt på vores grædende knæ og tigge de andre om, at vi kan få en ordning. Det er ikke nogen særligt fed situation, at vi skal være fuldstændig afhængige af, at de bevilliger os det her,” siger han.

Statsminister Mette Frederiksen (S) afslog efter folkeafstemningen om det danske forsvarsforbehold i sidste uge, at regeringen har nogen planer om også at skille sig af med retsforbeholdet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Kim Valentin

MF (V), landsformand, Liberalt Oplysningsforbund, adm. direktør, Finanshuset i Fredensborg
cand.polit. (Københavns Uni. 1990)

0:000:00