Danmark skal betale to milliarder mere i EU-kontingent

KASSE 1: Danmarks bidrag til EU-kasserne stiger fra 17,7 til 19,7 milliarder kroner ifølge regeringens udspil til finanslov for 2019.

BRUXELLES: Den danske regering må til lommerne for at betale EU’s regninger.

Det kan regeringen konstatere på sit EU-medlemskontingent, der ifølge udspillet til finansloven for 2019 stiger med to milliarder kroner fra 17,7 til 19,7. Oveni kommer blandt andet toldindtægter, som Danmark har kradset ind på EU’s vegne, hvilket bringer totalen op på 22,3 milliarder kroner.

Det store spring skyldes primært, at EU arbejder med et syv-årigt budget, der løber fra 2014 til 2020. Det betyder, at regningerne for mange af de projekter, der blev sat i søen tidligt i budgetperioden, først skal betales nu. Også næste år regner Finansministeriet med, at regningen bliver høj.

I regeringens udspil til næste års finanslov kan udviklingen i den danske EU-regning ses.

Medlemsgebyret til EU udregnes primært på baggrund af et lands velstand, samt hvor meget moms der skønnes at komme i statskassen.

Tallet er foreløbigt, da det mere detaljerede EU-budget for 2019 endnu ikke er forhandlet færdigt mellem Ministerrådet og EU-Parlamentet. Det sker først senere på efteråret. Det kan betyde nye justeringer på finansloven for 2019, lyder det fra Finansministeriet.

Ud over EU-kontingentet sætter regeringen også en såkaldt EU-reserve til side for at tage højde for usikkerheden omkring, hvad den endelige EU-regning bliver.

Også sidste år blev der lagt 700 millioner kroner til side på den konto, hvilket regeringen ønsker at gøre hvert år frem mod 2022, blandt andet for at tage højde for, at der kan komme en ekstraregning, når briterne til næste år forlader EU-samarbejdet.

Forrige artikel Overblik: Stormfuldt EU-efterår forude Overblik: Stormfuldt EU-efterår forude Næste artikel Kommissionen affejer kritik fra EU-ombudsmanden Kommissionen affejer kritik fra EU-ombudsmanden