Danmarks rolle i Europols kontrolorgan er stadig uvis

UDSKUDT: Beslutningen om, hvilken indflydelse Danmark skal have i Europols kontrolorgan, udskydes efter uenighed mellem EU-landene. Chancerne for fuldt medlemskab er gode, spår dansk repræsentant.

Uenighed om Danmarks position i Europols kontrolgruppe udskyder beslutningen.
Uenighed om Danmarks position i Europols kontrolgruppe udskyder beslutningen.Foto: /ritzau/Finn Frandsen
Amalie Bjerre Christensen
Fakta
Europols nye kontrolgruppe består af medlemmer fra EU-medlemsstaternes parlamenter samt en række medlemmer af Europa-Parlamentet.

Gruppen får blandt andet til opgave at overvåge Europols aktiviteter i opfyldelsen af dets opgaver. Derudover skal gruppen drøfte de budgetmæssige aspekter af Europols aktiviteter, dets strukturelle organisation og den potentielle oprettelse af nye enheder og specialiserede centre.

BRUXELLES: Det er stadig usikkert, om Danmark kan blive fuldgyldigt medlem af den nye politiske kontrolgruppe, der skal holde øje med, at Europol med sine nye beføjelser overholder borgernes rettigheder og korrekt brug af persondata.

Sådan lyder meldingen fra Enhedslistens EU's social- og beskæftigelsesordfører, Finn Sørensen, efter Europols kontrolgruppe har holdt sit første og stiftende møde i Bruxelles.

Her deltog han sammen med Alternativets EU-ordfører, Rasmus Nordqvist, som Folketingets repræsentant for at tale Danmarks sag om at blive fuldt medlem af gruppen.

Dokumentation

Det nye Europol
EU’s politisamarbejde, Europol, overgik 1. maj 2017 fra at være et mellemstatsligt samarbejde til at blive overstatsligt som del af en ny forordning, der har til hensigt at styrke Europol med flere værktøjer. Den nye forordning gør det blandt andet muligt for Europol at oprette specialiserede enheder eksempelvis ved akutte terrortrusler, uden at organisationen skal rådføre sig hos EU’s institutioner først.

Danmark er på grund af retsforbeholdet ikke fuldgyldigt medlem af Europol, men indgår med en særaftale i dele af samarbejdet.


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00