Dansk ønske afvist: EU’s energiministre siger nej til nyt grønt mål

NEDSTEMT: EU’s energiministre blev ikke enige om at hæve målet for vedvarende energi trods dansk pres. Danmark stod ret alene, erkender energiminister Lilleholt. Danske aktører er skuffede.

EU's energiministre blev mandag aften enige om at bekræfte målet om 27 procents vedvarende energi i 2030, selvom den danske minister Lars Chr. Lilleholt (V) havde kæmpet for at hæve det til 30 procent.
EU's energiministre blev mandag aften enige om at bekræfte målet om 27 procents vedvarende energi i 2030, selvom den danske minister Lars Chr. Lilleholt (V) havde kæmpet for at hæve det til 30 procent.Foto: /ritzau/Nicolai Lorenzen
Amalie Bjerre Christensen

Det er skuffende, at EU's energiministre vælger at lukke øjnene for det betragtelige fald i priserne på vedvarende energi, der har fundet sted de seneste år.

Anders Stouge
Vicedirektør i Dansk Energi
Fakta
Sagen kort
EU-Kommissionen foreslog i november 2016 en revision af VE-direktivet som en del af den såkaldte Clean Energy Package. I revisionen foreslår Kommissionen et mål for vedvarende energi på 27 procent i 2030. Det er det samme som i konklusionerne fra Det Europæiske Råd i oktober 2014.


Siden 2014 er omkostningerne for vedvarende energi imidlertid faldet markant. Europa-Parlamentet bad derfor i sommeren 2017 om, at Kommissionen opdaterede sine beregninger, så man anvendte de nyeste tal for omkostningerne med vedvarende energi.

Resultatet er ifølge EU-Kommissionen, at der vil være minimale omkostninger ved at hæve målet til 30 procent.

Kilde: Dansk Energi

BRUXELLES: Det lykkedes ikke Danmark at komme hjem fra Bruxelles med et højere mål for vedvarende energi i EU.

Det står klart, efter EU’s energiministre natten til tirsdag forlod forhandlingsbordet, efter de i 15 timer havde siddet bænket for at blive enige om hele fire lovgivningsområder i EU’s såkaldte "ren energipakke".

Her forsøgte den danske minister at overbevise sine ministerkolleger om at hæve målet for, hvor meget af det samlede europæiske energiforbrug der skal komme fra grønne energikilder i 2030. Dog uden held.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00